Pištaljka: Sumnjiva nabavka preskupe jelke u Beogradu. Mali: Raskinućemo ugovor

Cetvrtak , 2017-12-21 | 13:48:44
Beograd će za doček 2018. godine imati jednu od najskupljih novogodišnjih jelki na svetu, koju gradjani plaćaju 83.000 evra i koja je postavljena tri dana pre nego je doneta odluka o dodeli ugovora, objavio je portal Pištaljka.

Skupocenu jelku je kupio Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa gradjanima grada Beograda od firme "Keep light" (Kip lajt), od koje grad godinama unazad kupuje prazničnu rasvetu i za koju je, kako je Pištaljka pisala, namešten prošlogodišnji, ali i ovogodišnji tender za novogodišnju rasvetu.

Iz Pištaljke navode da se prirodna jelka, norveška omorika visoka najmanje 20 metara ispred Centra "Rokfeler" u Njujorku bez ukrasa plaća 25.000 dolara, u Beogradu je veštačka jelka visoka 18 metara ukrašena belim lančanicama sa 200 crvenih plastičnih ukrasa i 40 ukrasnih plišanih crveno-zlatnih mašni plaćena četiri puta više.

Jelka u Beogradu, koja je s PDV-om koštala skoro 10 miliona dinara, skuplja je i od najskuplje jelke na svetu koja se nalazi u luksuznom hotelu "Emirates Palace" (Palata Emirata), koja bez ukrasa košta 10.000 dolara. Sa ukrasima od dijamanata i zlata ova jelka košta 11 miliona dolara.    

Od beogradske jelke jeftinija je čak i novogodišnja jelka koja je ove godine izazvala najveću pažnju svetske javnosti, ona na Trgu Venecija u Rimu.

Da bi kupio jelku, Sekretarijat je u septembru promenio plan javnih nabavki i opredelio dodatnih 8.333.333 dinara za tu svrhu.

U novembru je raspisan tender, na kom je 18. decembra posao dobila firma "Kip lajt".

Tri dana pre nego što je kupljena, jelka od 83.000 evra već je bila postavljena na početku Knez Mihailove ulice.

Sudeći po najnovijoj izmeni plana javnih nabavki od 5. decembra Sekretarijat za poslove odbrane vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa gradjanima, nastaviće raskalašno trošenje novca na prazničnu rasvetu, ocenjuje Pištaljka.

Ovom promenom povećan je budžet za kupovinu novogodišnjih lančanica za više od šest puta, sa tri miliona dinara na 19,6 miliona dinara. Tender za njihovu kupovinu je u toku.

Pištaljka podseća da je već pisala da je "Kip lajt" i u avgustu dobio posao nabavke praznične rasvete za Beograd od 170 miliona dinara na tenderu Javnog komunalnog preduzeća "Javno osvetljenje".

To javno preduzeće tražilo je samo one ukrase kakve prodaje "Kip lajt" kao ekskluzivni distributer grčke firme "Fotodiastasi".

Na isti način, "Kip lajt" je i prošle godine pobedio na tenderu i dobio posao vredan 143,9 miliona dinara.

Ove javne nabavke u kojima se u konkursnoj dokumentaciji koriste slike ukrasa iz kataloga odredjene firme i zahteva da ukrasi budu baš takvi, Uprava za javne nabavke smatra regularnim.

Mali: Ugovor za jelku na Trgu republike biće raskinut

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas će ugovor za novogodišnju jelku koja je postavljena na Trgu republike biti raskinut,  jer je 83.000 evra mnogo za jelku.

On je novinarima u Skupštini grada rekao da tražio da se ugovor sa dobavljačem jelke raskine i da će snositi odgovornost svako ko je nešto nezakonito uradio.
"Bio sam iznenadjen tom cifrom, mi već tri i po godine radimo potpuno transparentno i javno. U predlogu budžeta bila je ta cifra. Ništa sakrili nismo. Iznenadjen sam tom cifrom, zvao sam sekretara koji je to sprovodio", kazao je Mali.

Mali je kazao da gradjani Beograda neće biti oštećeni zbog jelke, jer će ugovor biti raskinut.

On je dodao da se ugovor neće sprovoditi i da ako je bilo šta uplaćeno izvodjaču biće vraćeno u budžet. "Drugačiji smo od onih prethodnih. Ako je bilo kakava greška napravljena biće ispravljena", rekao je Mali.

Upitan kako je moguće da je potpisan ugovor od 83.000 evra a da on ne zna, Mali je kazao da Sekretarijat za vanredne situacije i komunikaciju i koordinaciju sa gradjanima sproveo taj tender i da će biti utvrdjeno da li je sproveden u skladu sa zakonom ili ne.

"Ne mogu baš svaku javnu nabavku da pratim, ali evo kako sam saznao, mislim da ne možete bržu reakciju očekivati", rekao je Mali.


 

Napiši komentar: