Novi Pazar između bratimljenja i saradnje

Utorak , 2017-12-05 | 13:59:43

Svetski trend učvršćivanja veza među gradovima nije zaobišao ni Novi Pazar, koji poslednih godina ima saradnju i pobratimstvo sa 12 opština i gradova.


Prema potpisanim odlukama, koje je radio Sto plus dobio na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Novi Pazar “najčvrše” odnose ima sa Jagodinom i Vranjem, sa kojima je pobratim.

Odluka o bratimljenju sa Jagodinom potpisana je 2013. godine, a sa Vranjem dve godine kasnije, a one podrazumevaju izgradnju zajedničkih stavova o bitnim pitanjima u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstva i turizma.

Prvu Odluku o uspostavljanju saradnje Novi Pazar potpisao je sa istoimenim gradom u Bugarskoj, a onda su usledile turske opštine Pendik, Bajrampaša, Kodžaeli i grad Jalova.

Osim njih, potpisanu saradnju ima i sa Podgoricom, Sarajevom, Somborom, Goraždem, a od pre nekoliko dana i sa opštinom Ilidža.

I ove odluke o saradnji se odnose na uspostavljanje kulturnih, turističkih, ekonomskih, privrednih, društvenih i drugih polja gde postoje obostrani interesi.

Osim odluka o bratimljenju i saradnji, Novi Pazar je pre nekoliko godina pristupio Uniji turskih opština i gradova, čije je sedište u Istanbulu.

Prema pisanju beogradskih medija, bez obzira na stepen bliskosti među gradovima, ove odluke pokazuju želju da se savladaju granice i povežu bliski narodi, a prvi gradovi koji su “pomešali svoju krv” i nazvali se bratskim uradili su to još u devetom veku.

A.Bajrović


 

  • user thumb
    Mahmut

    E, vala baš dobar tekst!

Napiši komentar: