Bošnjaci oprečno o nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima

Ponedeljak , 2017-12-04 | 16:08:12

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je danas u Novom Pazaru da se izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina odnose na depolitizaciju, bolje upravljanje sredstvima i zaokruživanje njihovih ovlašćenja.


On je nakon okruglog stola o konsultacijama o radnom tekstu ovog Nacrta zakona rekao novinarima da očekuju da će u tekst uvrstiti dodatna zapažanja koja će čuti od stručne javnosti i građana.

“Očekujemo da dobijemo zakonski tekst, oko koga ćemo postići maksimalni kompromis, a da ono što iz njega proistekne bude moguće za implementaciju. Bolje da u ovom trenutku razvoja implementiramo nešto što će biti prihvaćeno i moguće sprovoditi na teritoriji cele države, nego da pravimo neke političke kompromise koji neće moći da zadovolje baš nikoga“, rekao je Bošnjak.

On očekuje da će početkom naredne godine paket zakona, koji se tiču nacionalnih manjina, ući u skupštinsku proceduru.

Predstavnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Ahmedin Škrijelj ocenio je da ove izmene i dopune predstavljaju dva koraka unazad u odnosu na postojeće stanje, odnosno unazađivanje i unižavanje stečenih prava nacionalnih manjina.

“To je kontinuitet politike ove Vlade Srbije koja kontantno unižava prava nacionalnih manjina. Konkretno ovaj Zakon ne daje odgovor ni na jedan problem, a ključni je pravni status i položaj nacionalnih saveta u pravnom sistemu zemlje“, rekao je Škrijelj koji je i član Radne grupe za izradu Nacrta ovog zakona.

On je dodao da nijedan njihov predlog nije uvažen, te da ovaj Nacrt zakona neće imati podršku BNV, jer “ovakvim rešenjima Vlada Srbije zatvara vrata Bošnjacima da u okviru sistema reše bilo koje pitanje“.

Državni sekterar Ivan Bošnjak komentarišući ovaj stav BNV radiju Sto plus je rekao da nije moguće prihvatiti sve sugestije koje dobijaju, jer pokušavaju da izađu u susret što većem broju zahteva.

“BNV nije glas čitavog bošnjačkog naroda, a mi ne posmatramo samo jednu manjinu ili određenu političku grupaciju, već pokušavanmo da izađemo u susret što većem broju zahteva koji će biti uvršteni u zakonski tekst. Međutim, postoji sluh države da se prava manjina unaprede i kroz druge sistemske zakone, pre svih obrazovanja i kulture, lokalne sdamouprave i demokratske participacije, tako da mislim da će se BNV svoje zahteve moći da kanališe kroz druge delove sistema“, rekao je Bošnjak.

Sa druge strane, većnik liste “Za bošnjake, Sandžak i muftiju“u BNV Mustafa Fetić kaže da oni podržavaju ovaj Nacrt zakona i da će kroz njega na kvalitetan i transparentan način biti uokviren rad saveta.

“Dosadašnji zakon imao je određenih propusta, koji su bili skloni zloupotrebi vidljivoj prilikom izbora za organe Nacionalnih saveta. Verujem da će ovim izmenama i dopunama to biti promenjeno i da će, pre svih Bošnjaci biti predstavljeni na kvalitetan način“, rekao je Fetić.

Lista "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" ima 16, dok lista "Za bošnjačko jedinstvo" Sulejmana Ugljanina ima 19 većnika u ovom sazivu BNV.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će do kraja godine ovakve okrugle stolove organizovati i u Bujanovcu, Petrovcu na Mlavi, Subotici i Beogradu.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: