HBO počinje da emituje dokumentarac o uredniku Vašington posta Benu Bredliju

Ponedeljak , 2017-12-04 | 12:18:51
Televizijska mreža Ejč-Bi-Ou (HBO) prikazaće u ponedeljak dokumentarni film o Benu Bredliju, čuvenom uredniku američkog lista Vašington post u vreme afere Votergejt.

Film "The Newspaperman: The Life and Times of Ben Bradlee" prati život američkog novinara pd njegovog porekla iz Bostona, prijateljstva s jednim od predsednika SAD Džonom Kenedijem, preko afere Votergejt koja je uzdrmala tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona.

Film je režirao američki režiser Stiven Spilberg, a ulogu čuvenog urednika tumačiće holivudski glumac Tom Henks. Projekat je HBO-u predložio Bredlikjev stariji sin Kvin.

"Teško je ne zaljubiti se u čoveka kao što je Ben", rekao je direktor filma Džon Magio i dodao da je Bredli "živeo život u trenutku" i da je bio svedok najbitnijih dogadjaju u 20. veku.

Film o dugogodišnjem uredniku imaće savršenog naratora - samog Bredlija koji je umro 2014, ali su producenti pronašli njegovu audio knjigu koju je snimio 1994. i ona je iskorišćena u dokumentarcu.

"Čim sam čuo taj baršunasti glas znao sam da ga želim u filmu", rekao je Magio i dodao da je snimak uneo mnogo više Bredlijeve ličnosti.

Bredli je bio na mestu urednika Vašington posta više od 20 godina i predvodio je preobražaj tog lista od uspavanih lokalnih novina do velikog nacionalnog dnevnika. On je u redakciju doveo grupu talentovanih novinara i postavio je uredničke standarde koji su Vašington postu doneli novo poštovanje.

Rano je dobio priliku da se istakne kao novinar zahvaljujući svom prijateljstvu s jednim predsednikom SAD Džonom Kenedijem i ulozi u svrgavanju drugog, Ričarda Niksona kroz aferu Votergejt. Bredli je pomogao novinarima Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu da objave podatke o toj aferi, koja je dobila Pulicerovu nagradu.

Bio je borac za slobodu štampe, za šta ga je bivši američki predsednik Barak Obama 2013. odlikovao Predsedničkom medaljom za slobodu
 

Napiši komentar: