Nemačka: Merkel hoće u veliku koaliciju

Ponedeljak , 2017-11-27 | 11:44:16
Hrišćansko-demorkatska unija nemačke kancelarke Angele Merkel odlučila je kasno sinoć da želi u koaliciju samo sa Socijaldemokratama (SPD) odbacivši mogućnost manjinske vlade.

Kako danas prenosi Dojče vele (Deutsche Welle - DW), kasno sinoć, posle četvoročasovnog sastanka rukovodstva CDU, premijer Šlezvig-Holštajna Danijel Ginter rekao je da se predsedništvo stranke jednoglasno  založilo za razgovore sa Socijaldemokratama (SPD).

Cilj je održiva vlada sa parlamentarnom većinom. "To je velika koalicija", rekao je Ginter. 

Posle neuspešnih razgovora o takozvanoj Jamajka koaliciji sa FDP i Zelenima, CDU se oslanja na savez sa socijaldemokratama.  

Medjutim, navodi DW, političari CDU su upozorili SPD na prekomerne zahteve u predstojećim pregovorima, koji bi mogli početi nakon sastanka koji je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer u četvrtak zakazao sa liderima CDU Angelom Merkel, CSU Horstom Zehoferom i SPD Martinom Šulcom.

Ove sedmice predsednik Frank Valter Štajnmajer planira da razgovora i sa liderima svih poslaničkih klubova u Bundestagu. 


Danas popodne sastaće se sa šefovima poslaničkog kluba Zelenih, Katrin Gering-Ekart i Antonom Hofrajterom, zatim sa predsednikom poslaničkog kluba Unije, Folkerom Kauderom, kao i sa liderima poslaničkog kluba Levice, Sarom Vagenkneht i Ditmarom Barčom. 

U utorak ujutru Štajnmajer se sastaje sa Andreom Nales iz SPD, a u četvrtak uveče sa liderima AfD Aleksanderom Gaulandom i Alis Vajdel.

Zamenik poslaničkog kluba SPD Karl Lauterbah procenio je da su šanse za novo izdanje velike koalicije "50:50, nikako više". 

SPD će sa sesti za pregovarački sto sa Unijom rekao je on. "Ali to ne znači automatski da će SPD učestvovati u vladi. Ako CDU i CSU ne udovolje zahtevima SPD, biće novih izbora", rekao je Lauterbah za "Pasauer noje prese", prenosi DW.


 

Napiši komentar: