Ratko Mladić udaljen iz sudnice

Sreda , 2017-11-22 | 11:48:59
Pred Haškim tribunalom danas je počelo izricanje prvostepene presude  ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

11.40  -  Pred Haškim sudom nastavoljeno je izricanje presude ratnom komandantu i generalu Vojske Republike Srpske, pošto je sudija Alfons Ori odlučio da ga udalji iz sudnice zbog dobacivanja.

Prethodno je bila proglašena kratka pauza koja se produžila jer je Mladić imao zdravstvenih problema, zbog visokog krvnog pritiska, prenela je regionalna televizija N1.

11.20  -   Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija bez obzira na presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom ostaje pri ranije datim garancijama za njegovo puštanje na slobodu zbog lečenja.

10.30  -  Uoči početka izricanja presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, ispred Haškog tribunala danas je došlo do incidenta kada je nepoznati muškarac sa zastavom Srbije prošao  pored članova udruženja žrtava iz BiH, prenosi regionalna televizija N1.Došlo je do gurkanja, presednica Udruženja žena - žrtava rata Bakira Hasečić pokušala je da otme  zastavu od mladića, ubrzo je intervenisao jedan holandski policajac koji je mladića udaljio od skupa.Hasečićeva je za N1 kazala da je tužno da se na današnji dan "veličaju osobe koje su počinile najstrašnije zločine".Muškarac koji je nosio zastavu Srbije kratko je reporteru N1 rekao da ima pravo da "podrži generala Mladića"."Ništa nisam pogrešno uradio, ovde sam da podržim generala Mladića. Ako mogu oni da podrže, mogu i ja", rekao je.Incident se dogodio jutro oko 8.30.

Mladić (73) je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.Sudjenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvodjenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014.

Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.U završnoj reči, u decembru prošle godine, tužioci su zatražili da general Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

Branioci su tvrdili da nijedna tačka optužnice nije bila dokazana i zatražili da Tribunal generala Mladića oslobodi krivice.

Zahtevajući da Mladić bude oslobodjen krivice, odbrana je tvrdila da su Sarajevo, Srebrenica i druga mesta, kao "branjeni gradovi", bili legitimna vojna meta.U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis uneo da se optuženi ne oseća krivim.


 

Napiši komentar: