Mej: Nadam se da će EU pozitivno odgovoriti na moj predlog o Bregzitu

Petak , 2017-11-17 | 11:28:52
Britanska premijerka Tereza Mej izrazila je danas nadu da će Evropska unija (EU) "pozitivno odgovoriti" na njenu ponudu za Bregzit."Nadam se da će EU pozitivno odgovoriti da bismo zajedno krenuli napred i postigli najbolje moguće sporazume u budućnosti od kojih će koristi imati i gradjani Ujedinjenog Kraljevstva i oni iz 27 ostalih zemalja EU", rekla je Mej u Geteborgu, gde učestvuje na samitu posvećenom socijalnim pitanjima.

EU je pozvala Veliku Britaniju da potvrdi svoju posvećenost uslovima za izlazak iz članstva kako bi u decembru bili pokrenuti dalji pregovori o trgovinskim odnosima.Pregovori su u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Bregzita i Britanaca u EU, granici sa Irskom i finansijama.Junker: Još ima posla do dogovora oko BregzitaPredsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pojačao je danas pritisak na britansku premijerku Terezu Mej, navodeći da treba još dosta da se obavi kako bi se postigao sporazum o prvoj fazi pregovora o Bregzitu u decembru.

"Vreme teče. Nadam se da ćemo biti u stanuju da dobijemo sporazum oko odredbi razvoda na Evropskom savetu (ES) u decembru, ali ima još posla da se obavi", rekao je Junker pri dolasku na evropski samit posvećen socijalnim pitanjima u Geteburgu u Švedskoj.

Tereza Mej je medju 25 vodja EU prisutnih na samitu u Geteburgu, od ukupno 28 iz Unije. Na margini tog skupa ona treba da razgovara sa predsednikom ES Donaldom Tuskom o napretku u pregovorima o Bregzitu ali takodje i sa svojim kolegama iz Irske, Poljske i Švedske.

Na poslednjem ES, u oktobru, evropska dvadesetsedmorica je učinila gest dobre volje prema Londonu i prihvatila da se pokrenu "interne pripreme" za buduće pregovore o komercijalnom dogovoru s Velikom Britanijom što Britanija želi da počne što pre.

Oni su, medjutim, upozorili da ta druga faza pregovora neće početi dok se ne ostvari "značajan napredak" oko tri prioritetna pitanja pregovora o uslovima razvoda EU i Britanije.

Ta tri pitanja su račun koji Britanija treba da plati za izlazak, sudbina evropskih i britanskih državljana posle razvoda koji treba da bude krajem marta 2019. godine, i posledice izlaska Britanije za Irsku.

Šefovi država dvadesetsedmorice treba da odluče na samitu sredinom decembra u Briselu da li će dati zeleno svetlo za drugu fazu pregovora sa Londonom.


 

Napiši komentar: