Egipat prikazao do sada nevidjene predmete iz groba faraona Tutankamona

Sreda , 2017-11-15 | 22:10:40
U Egiptu je danas otvorena izložba na kojoj su prikazani do sada nevidjeni predmeti iz čuvenog groba faraona Tutankamona.

Najmanje 55 komada tekstila ukrašenih zlatom nadjenih u grobu faraona, poznatog kao Kralj Tut, biće prikazani javnosti prvi put od kad su otkriveni 1922. godine, rekao je nemački konzervator Kristijan Ekman.

On je rekao da su komadi čuvani u skladištu u Egipatskom muzeju u Kairu oko 95 godina, a da nisu restaurirani ili naučno ispitani.

Rekao je da ti predmeti ukazuju na mrežu društvenih i kulturnih veza koje su karakteristične za istočno Sredozemlje sve do antičkog doba.

"Ti komadi su povezani sa kočijama Tutankamona. Nažalost, bili su u vrlo lošem stanju", rekao je on.

Neki prikazuju tradicionalne egipatske motive dok su na drugima šare koje su bile rasprostranjene na istočnom Mediteranu u drugom milenijumu pre nove ere, rekao je on.

Ministar za antikvitete Kaled el Anani otvorio je izložbu pod nazivom "Nevidjeno blago Tutankamona", povodom 115. godišnjice Egipatskog muzeja u Kairu.

Hauard Karter otkrio je skoro netaknut grob Tutankamona u Dolini kraljeva. Kraljevo mumificirano telo bilo je u zlatnom sarkofagu okruženo dragocenim predmetima.

Tutankamon je vladao Egiptom pre više od 3.000 godina. Otrkiće njegovog groba ga je učinilo najčuvenijim egipatskim faraonom i inspirisalo talas interesovanja za drevnu civilizaciju zemlje.
 

Napiši komentar: