Makron pozvao Haririja da dodje u Pariz

Sreda , 2017-11-15 | 22:09:36
Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas premijera Libana Saada Haririja i njegovu porodicu da dodju u Pariz, dok se gomilaju optužbe da ga Saudijska Arabija drži kao zatočenika.

Makron je rekao da Haririju nije ponudio utočište u Francuskoj, već da ga je pozvao da dodje na nekoliko dana kako bi pomogao smirivanju tenzija u Libanu, navodi Asošiejted pres.

Neimenovani zvaničnik Makronovog kabineta rekao je da je predsednik Francuske doneo tu odluku o pozivu pošto je juče i danas nekoliko puta razgovarao s Haririjem i saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom. Makronov kabinet očekuje da će Hariri narednih dana doći s porodicom u Francusku.

Predsednik Libana Mišel Aun danas je prvi put optužio Saudijsku Arabiju da je zatočila Haririja i zatražio od Saveta bezbednosti UN i evropskih država da intervenišu.

Hariri je 4. novembra neočekivano podneo ostavku u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije, gde se i danas nalazi, a njegov stariji brat Bahaa Hariri danas je prekinuo ćutanje, rekavši da podržava odluku svog brata.

U prvom saopštenju za javnost, Bahaa Hariri je rekao da podržava ostavku svog brata i zahvalio je Saudijskoj Arabiji za "decenije podrške" institucijama Libana. On je optužio Iran i libansku ekstremističku grupu Hezbolah, naklonjenu Iranu, da žele da "preuzmu kontrolu nad Libanom".

Bahaa Hariri je prethodnih dana pominjan u libanskim medijima kao mogući nasledik svog brata na mestu libanskog premijera, a mediji su pisali da ima podršku Rijada.

"Podržavam odluku mog brata Saada da podnese ostavku na funkciju premijera Libana suočen sa rastućim zahtevima i akcijama Hezbolaha, iranske surogat partije u Libanu", navedeno je u saopštenju starijeg Haririja.

U saopštenju se dodaje da je porodica Hariri uvek bila za principe koji čine Liban jedinstvenim u svetu, uključujući mozaik različitih vera i političkih opredeljanja.

Libanski mediji su prošle nedelje objavili da je Saudijska Arabija odlučila da Saada Haririja, koga je smatrala suviše popustljivim prema Hezbolahu, zameni njegov stariji brat, njen novi čovek u Libanu.

Bahaa Hariri (51) je radio u porodičnoj gradjevinskoj kompaniji Saudi Oger u Saudijskoj Arabiji, ali ju je napustio i sada se bavi nekretninama i investicijama. Retko daje izjave za štampu.

Odnosi braće su navodno napeti još otkako je Saad 2005. godine, posle ubistva njihovog oca, bivšeg premijera Rafika Haririja, odredjen za političkog naslednika iako je mladji. Odluku o tome je objavila porodica.

Saad Hariri je krajem prošle godine postao premijer Libana i predvodio je Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj su bili i članovi Hezbolaha. Ta Vlada je bila duboko podeljena izmedju onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvodjenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, na čelu s Hezbolahom.

Mnogi veruju da je Haririjevu odluku da podnese ostavku diktirala Saudijska Arabija u vreme pojačanog nadmetanja za uticaj u regionu s Iranom, koji podržava Hezbolah, Haririjevog glavnog rivala u Libanu.
 

Napiši komentar: