EU: Imenovanje generala Lazarevića suprotno evropskim standardima

Ponedeljak , 2017-10-30 | 11:14:18
Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopštila je povodom angažovanja generala Vladimira Lazarevića koji je u Hagu osudjen zbog ratnih zločina na Kosovu, kao predavača na beogradskoj Vojnoj akademiji, da bi Srbija trebalo da poštuje evropske standarde, a da je to imenovanje suprotno njima.

"Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet.

Politički lideri treba da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasledja prošlosti i da konstruktivno inciraju medjusobno poverenje, dijalog i toleranciju", navodi se u odgovoru koji je prištinskom portalu gazetaexpress.com dostavila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

U odgovoru se dodaje da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa, dok se imenovanje osobe koja je osudjena za ratne zločine u Vojnoj akademiji smatra protivno evropskim standardima.

Protiv imenovanja Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji se izjasnio i predsednik Kosova Hašim Tači koji je pre nekoliko dana izjavio da će Lazarević "sa ponosom predavati o modernim metodama koje je njegov režim i on sam koristio u prošlom veku u pokušaju etničkog čišćenja na Kosovu".


 

Napiši komentar: