Umro Fets Domino

Sreda , 2017-10-25 | 18:02:32
Rokenrol pionir Fets Domino, jedan od najuticajnih 1950-ih i 1960-ih godina, preminuo je u 90. godini.

Zvaničnici iz savezne države Luizijana rekli su da je Domino juče umro.

Domino je prodao više od 110 miliona ploča, a medju najprodavanijim singlovima su "Blueberry Hill", "Ain't It a Shame" i mnogi drugi rokenrol standardi.

Domino bio je medju prvih 10 koji su uvrštani u Rokenrol kuću slavnih.

S visinom od 1,65 centimetara i preko 90 kilograma on nije bio tipična rokenrol zvezda, ali je njegova dinamičan nastup i topao glas decenijama privlačio veliki broj ljubitelja rokenrola.

Njegova verzija pesme "Blueberry Hill" iz 1956. sačuvana je u zbirci ploča biblioteke američkog Kongresa, naveo je Asošijeitd pres.

Domino je postao svetska zvezda, ali je ostao da živi u rodnom Nju Orleansu. U vreme razornog uragana Katrina u avgustu 2005. nije se znala njegova sudbina, ali se ispostavilo da su pevača i njegovu porodicu spasili čamcem iz njihove kuče gde su izgubljena tri klavira i destine zlatnih i platinastih ploča.

Rodjen je kao Antuan Domino Mladji 26. februara 1928. u porodici koja je imalo devetoro dece. Njegov otac je bio violinista, ali je sam učio da na klaviru svira tada popularne stilove regtajm, bluz i bugi-vugi, pošto je jedan njegov rodjak ostavio stari klavir u kući.

Kada je imao 14 godina napustio je školu i radio je u fabrici dok je noću svirao i pevao u lokalnim mestima za igranke. Nastupao je za tri dolara nedeljno kada je potpisao ugovor za kuću Imperijal rekord.

Prva snimljen pesma mu je "The Fat Man" (Debeljko) u kojoj je pevao "Zovu me Debeljko, zato što imam 90 kilograma. Sve devojke vole me, zato što znam kako da im pridjem".

Na muzičke liste na kojima su bili beli izvodjači došao je 1955. pesmom "Ain't it a Shame", posle čega je imao brojne hitove - "Be My Guest"', "I'm Ready" "I'm Walkin"...

Pojavio se i u rokenrol filmu  "The Girl Can't Help It'" i bio je medju prvim crnim izvodjačima koji su nastupali u televizijskim emisijama s popularnom muzikom, zajedno sa zvezdama kao što su Badi Holi ili Everli braters.

Kao i u slučaju mnogih drugih rokenrol muzičara iz 50-ih, njegova popularnost je splasla dolaskom britanskog talasa i psihodelčnog roka.

Domino je rekao da je prestao da snima pošto su muzičke kompanije tražile da promeni stil.

"Odbio sam promenu. Morao sam da se držim svog stila koji sam uvek koristio ili to prosto ne bih bio ja", rekao je Domino.

On i njegova supruga Rouzmeri podigli su osmoro dece u istom siromašnom kraju gde je odrastao, ali u velikoj beloj kući.

Domino je 1998. godine bio prvi čisto rokenrol muzičar koji je dobio Nacionalnu medalju za umetnost, ali, navodeći loše zdravlje, nije otišao u Belu kuću da mu to odlikovanje uruči tadašnji predsednik Bil Klinton.


 

Napiši komentar: