Međunarodni skup: Rešiti status Sandžaka

Nedelja , 2017-10-22 | 21:30:39
Učesnici međunarodnog naučnog skupa "Društveno-politički, pravni i historijski značaj Sjeničke konferencije" pozvali su danas u Sjenici međunarodnu zajednicu da u procesu evropskih integracija zapadnog Balkana reši status Sandžaka.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da uspostavi vladavinu prava, pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom na teritoriji ove regije i tako osigura građanima Sandžaka ostvarivanje prava na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja“, navodi se medju zaključcima sa ovog skupa koji su prosledjeni medijima.

Oni su ocenili da se položaj građana Sandžaka ni posle 100 godina od održavanja Sjeničke koferencije nije popravio.

„ Sjenička konferencija, koja je održana 13. i 14. avgusta 1917. godine, predstavlja demokratski odgovor najviših legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka na nepodnošljiv položaj u tom periodu. To je događaj od istorijakog značaja za sve građane Sandžaka, a posebno za bošnjački narod u Sandžaku“, ističe se u ovom saopštenju.

Međunarodni naučni skup "Društveno-politički, pravni i historijski značaj Sjeničke konferencije" organizovalo je Bošnjačko nacionalno vijeće u Sjenici od 20. do 22. oktobra.

A.Bajrović

Napiši komentar: