Četvrt veka od zločina u Sjeverinu

Nedelja , 2017-10-22 | 07:35:32
Čak ni posle 25 godina od otmice i ubistva 17 Bošnjaka kod Sjeverina, osim deklarativnih izjava, državni organi Srbije ne ulažu i stvarne napore da se tela nevino ubijenih građana pronađu, saopštili su Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

"Do danas, nađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, ostali se i dalje vode kao nestala lica, a za ratni zločin protiv civila pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine osuđena su četvorica pripadnika paravojne jedinice Osvetnici, koja je delovala pod okriljem Vojske Republike Srpske", navodi se u zajedničkom saopštenju dve OCD.

Povrh ignorisanja prava porodica da znaju istinu o sudbini njihovih najbližih, država Srbija uporno odbija da im pruži obeštećenje za pretrpljenu bol i prizna im status članova porodica civilnih žrtava rata.

"Tokom višegodišnje borbe za priznavanje prava žrtvama ratnih zločina, FHP i Sandžački odbor svedočili su o kontinuiranom odnosu ignorisanja i obespravljivanja sjeverinskih žrtava od strane institucija Srbije. Četvrt veka kasnije, odnos Srbije dobija obrise veličanja zločina koji su počinjeni nad nesrpskim stanovništvom, a to njihove žrtve gura u potpuni zaborav", ocenili su Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Pre 25 godina, nakon legitimisanja putnika u autobusu koji je saobraćao od mesta Rudo (BiH) ka Priboju (Srbija) iz autobusa su izvedeni svi Bošnjaci i odvedeni u pravcu Višegrada (BiH). Nakon svirepog mučenja, zarobljeni civili su ubijeni.

Napiši komentar: