Poverenica: Gradska čistoća nije postupila po preporuci

Petak , 2017-10-20 | 13:11:52
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas da Javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća" iz Novog Pazara ni posle opomene nije postupilo prema njenoj preporuci i uputilo pisano izvinjenje Nelici Grujić zbog diskriminacije po verskoj osnovi.

Poverenica je po Grujićevoj pritužbi dala mišljenje da je "Gradska čistoća" diskriminisala tako što joj nije dozvolila da postavi nadgrobni spomenik bez krsta za pokojnog oca na groblju kod Petrove crkve u Novom Pazaru.

Ona je uz mišljenje dala preporuku da "Gradska čistoća" uputi pisano izvinjenje i omogući Nelici Grujić da postavi nadgrobni spomenik u skladu sa verskim ubedjenjima svog pokojnog oca, kao i da ubuduće vodi računa da u okviru svojih redovnih poslova i aktivnosti ne krši propise o zabrani diskriminacije.

"S obzirom da ni posle opomene JKP 'Gradska čistoća' Novi Pazar nije postupilo po preporuci, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost", navodi se u saopštenju.

Podsećamo da se nadgrobni spomenik Grujićevog oca, Timotija Vasovića, zakletog komuniste, već mesecima se nalazi pored njegove grobnice na pravoslavnom groblju kod Petrove crkve jer nadležni ne daju da se postavi zbog toga što na njemu nema iscrtan krst i odudara od pet predloženih spomenika koje je SPC propisala za to groblje.

Zbog toga se ona žalila Gradskom veću koje je prvobitno usvojilo njenu žalbu, tvrdeći da je prekršen Ustav time što joj nije dozvoljeno da postavi spomenik.

Međutim, na tu odluku Veća, žalila se i Srpska pravoslavna crkva, pa je gradska vlada preinačila svoju prethodnu odluku i uvažila žalbu ove verske organizacije.

Direktor JKP “Gradska čistoća” Emin Omerović ranije je radiju Sto plus rekao da se u ovom slučaju radi o nesporazumu između Nelice Grujić i SPC i da nisu oni ti koji treba da joj dozvole da postavi spomenik.

Protojerej stavrofor SPC Tomislav Milenković objasnio je da je rodbina Timotija Vasovića blagovremeno bila obaveštena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika.

“Svako može da se deklariše kako god hoće, ali se mora poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidela.

Jedino rešenje i kompromis na koji smo spremni u ovom slučaju je da se postavi horizontalna ploča, na kojoj će pisati ime pokojnika, bez dizanja nadgrobnog spomenika. To smo i njegovim ćerkama rekli krajem novembra prošle godine”, poručio je tada Milenković.

On je dodao da je groblje kod Petrove crkve pravoslavno, a ne građansko i da bi lokalna samouprava trebalo da razmotri ideju o otvaranju groblja na kojem bi se sahranjivali ateisti.

Napiši komentar: