Male boginje na Kosovu uplašile roditelje u Novom Pazaru

Cetvrtak , 2017-10-19 | 18:21:24




Procenat dece koja su primila obaveznu MMR vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola u Novom Pazaru na kraju septembra iznosio je 35, što je znatno više nego u prvih šest meseci ove godine kada je tek svako peto dete bilo vakcinisano, pokazuju podaci Dečijeg dispanzera.

Pedijatar Biljana Đerković izjavila je radiju Sto plus da su u prethodnom periodu Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje sproveli akciju tokom koje je ukazano na značaj imunizacije što je, prema njenim rečima, dalo rezultate.

Ona je rekla da je tokom oktobra MMR vakcinu primilo 40 dece i da očekuje povećanje tog broja zbog pojave epidemije malih boginja na Kosovu koja je do sada odnela jedan dečiji život.

“Roditelji su ovih dana uplašeni, pogotovo oni čija deca imaju neku vrstu osipa ili temperaturu. Kosovo nam je na samom pragu, za pojavu epidemije je dovoljno da roditelji sa detetom, kod kojeg se nisu razvili svi simptomi morbila, krenu na put, svrate u Novi Pazar i dođe do širenja bolesti kontaktnim putem”, kazala je doktorka Đerković.

Podaci Službe za vakcine Dečijeg dispanzera pokazuju i da je procenat imunizacije dece rođene 2015. godine 52 odsto (od 1.426 dece vakcinisano 746), dok je MMR vakcinu primilio 77 odsto mališana rođenih godinu dana ranije (od 1.436 dece vakcinisano 1.106).

Primanje MMR vakcine je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana obaveza, a roditelji koji ne vakcinišu svoju decu se suočavaju sa novčanim kaznama od 30.000 do 150.000 dinara.

Od početka primene tog zakona, u martu prošle godine, pred Prekršajnim sudom u Novom Pazaru su vođena četiri postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu i svi su okončani njihovim kažnjavanjem sa po 20.000 dinara.

Napiši komentar: