Gaši: Mediji dominantno zavise od državnog novca

Cetvrtak , 2017-10-19 | 15:13:02
Posao medija isključivo je da štiti interese gradjana, a u Novom Pazaru je izražen pokušaj političara da u što većoj meri kontrolišu sredstva informisanja, ocenio je danas Ilir Gaši, programski direktor Slavko Ćuruvija fondacije.

On je novinarima nakon debate „Kakve lokalne medije želiš“ rekao da kroz razgovor sa različitim grupacijama pokušavaju da dodju do odgovora koliko su gradjani zadovoljni zaštitom njihovih interesa na lokalnim medijima.

“Pokušavamo da u razgovoru sa gradjanima, novinarima, vlasnicima medija, lokalnom samoupravom i civilnim sektorom utvrdimo zašto je stanje kakvo jeste, ali i šta bi mogla da budu rešenja tih problema. Mi želimo da budemo neka vrsta posrednika i da ukažemo Beogradu na to kakvo je stanje ovde”, rekao je Gaši.

On je istakao da je u toku priprema nove Medijske strategije, koju priprema Ministarstvo kulture i informisanja, a da će oni preporuke sa ovog skupa preneti i pokušati da uključe u ovaj važan dokument koji će definisati razvoj medija u narednih pet godina.

“Pre Novog Pazara bili smo u Subotici i Požarevcu, tako da možemo ukazati na uočljivu sličnost osiromašenih medija, koji u dominantnoj meri zavise od državnog novca, a kao posledicu toga imamo veliku količinu pritisaka na novinara. Posledica toga je autocenzura, što opet za posledicu ima da gradjani ne dobiju informaciju koja je za njih značajna“, rekao je Gaši.

Prema rezultatima istraživanja ove fondacije, koja je radjena telefonskim putem sa 200 Novopazaraca iz različitih delova grada, više od 80 odsto gradajana se informiše putem RTV Novi Pazar, a preko 50 odsto ispitanika je navelo portal Sandžakpress kao glavni izvor informisanja.

Više od 33 odsto gradjana je zadovoljno informisanjem koje dobijaju od lokalnih medija, a 44 odsto njih smatra da su ovdašnji novinari pod nečijim uticajem, dok dve trećine smatra neprihvatljivim uticaj političara na medije.

Osim Gašija, na debati su govorili direktor i urednik radija Sto plus Ishak Slezović, načelnica Odeljenja za informisanje u lokalnoj samoupravi Jasmina Kruševljanin Bondžuković i izvršni direktor NVO Urban- in Sead Biberović.

Debata je deo je deo programa „Podsticanje vladavine prava i uspostavljanja standarda EU u oblasti slobode medija u Srbiji“, koji realizuje Slavko Ćuruvija fondacija uz podršku Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).

A.Bajrović

Napiši komentar: