Društvo sudija Srbije traži da VSS reaguje na ugrožavanje nezavisnosti sudija

Ponedeljak , 2017-10-02 | 14:04:06
Društvo sudija Srbije je danas zatražilo od Visokog saveta sudstva (VSS) da reaguje na "lavinu nipodaštavanja, uvreda i pretnji sudijama" koju su, kako se navodi, pokrenuli pojedini političari i mediji.

Do toga je došlo, kako je objavljeno, posle presude Apelacionog suda u Beogradu kojom je biznismen Miroslav Mišković pravosnažno oslobodjen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, dok će mu sudjenje za utaju poreza biti ponavljeno.

Društvo sudija Srbije uputilo je dopis VSS povodom nedavnih "protivpravnih reakcija političara i medija na pojedine odluke sudova", kao i najava hapšenja sudija i zatražilo od tog pravosudnog organa da reaguje zbog ugrožavanja nezavisnosti sudija.

Društvo sudija kaže da je s velikom zabrinutošću konstatovalo da takvo postupanje državnih funkcionera i medija, koje se ponavlja sa svakom sudskom odlukom koja ne odgovara ishodu kakav je prethodno "protivpravno najavljivan" u medijima, predstavlja neskrivenu protivpravnu poruku sudijama kako da sude, ne samo u konkretnim, već i u svim ostalim predmetima za koje je javnost zainteresovana i o kojima su politika i mediji dali "svoj sud" unapred, pre i tokom sudskih postupaka.

"To dalje ciljano podstiče nepoverenje gradjana u sudstvo, sa jedne strane, kao i situaciju u kojoj se sudije osećaju sve manje sigurnim i sve više zastrašenim da profesionalno, nepristrasno i savesno odlučuju", navodi se u dopisu.

Društvo sudija Srbije ističe da se uvek zalagalo i zalaže da svako, a prvenstveno sudije i sudovi, poštuje pravni poredak Srbije. Ono i sada poziva sve državne organe i funkcionere da zakonito, dosledno i savesno obavljaju svoje dužnosti, i da sed vode time da su pred zakonom svi jednaki, da nedodirljivih ne sme biti, ali i da su svi nevini dok se krivica ne dokaže.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za "Večernje novosti" posle presude Miškoviću: "Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u medjuvremenu stvoreno!"

Posle presude su neki mediji pisali da će pre kraja ove godine početi odlučna bitka protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije i da će "pasti brojni tajkuni, moćnici, bivši ministri, policajci, sudije, tužioci...".
 

Napiši komentar: