Tribina o medijima Dozvola za mrak: Akcija za slobodu medija ulila optimizam

Petak , 2017-09-29 | 10:32:34
Novinarka Danica Vučenić ocenila je da je akcija za slobodu medija "zatamnjivanjem sadržaja", koja je u četvrtak okupila više od 160 medija, portala i organizacija u Srbiji, "pozitivan signal koji uliva optimizam".

"Oni koji su stali uz akciju, ne treba da se prebrojavaju, jer svako sam sebe smešta u milje kojem pripada. Akcija je impresivna u odnosu na uslove u kojima delujemo, a to je zapravo država u kojoj premijerka Ana Brnabić ode u Vranje na dan kada štrajk gladju počinje jedan od lidera novinarskog udruženja, a ona ne ode čak ni da pita pita se to dešava. Recimo, Angela Merkel to sebi ne bi dopustila", rekla je Vučenić na tribini "Dozvola za mrak" sinoć u Pančevu.

Po njenim rečima, situacija u društvu u Srbiji gora je nego 1990-ih godina, jer "celo društvo ne shvata da je sloboda medija zapravo stvar svakog pojedinca".

"Ako nema slobodnih medija, ko će onda izveštavati kada ste u štrajku i kada se borite za neka svoja ljudska prava?", pitala je Vučenić.

Novinarka "Peščanika" Svetlana Lukić je na trivini ocenila da medijska zajednica u Srbiji ne treba više da učestvuje u radu Radne grupe Ministarstva informisanja za medijsku strategiju, ni u drugim sličnim telima, jer je to "laž".

"Nećemo više da budemo alibi vlastima koje pravdaju svoje odluke tim učešćem, i treba da prestanemo da budemo saučesnici. Moramo da se mi sami ujedinimo i udružimo privremeno u neku vrstu pokreta otpora, u jedan zajednički medij", rekla je Lukić.

Glavni i odgovorni urednik Agencije Beta Dragan Janjić je rekao da novinarska udruženja lako mogu da izadju iz svih radnih grupa i državnih tela i time pošalju poruku "koja će u javnosti odjekivati dva dana", ali da to nije cilj, jer onda ni na koji način neće moći da utiču na pozitivne promene na medijskoj sceni.

"Onda nećemo znati šta se tamo dešavalo. Potrebno je da zadržimo neku vrstu pristupa i nadzora, jer to je voda u kojoj moramo plivati i ne možemo reći da ta voda ne postoji", kazao je Janjić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović je rekao da su kritički mediji u Srbiji danas višestruko diskriminisani, počevši od elementarnog pristupa informacijama, koji im se sve češće uskraćuje.

"Novinari koji rade danas, imaju ogromnih problema da dodju do dokumentacije, a upravo je u kancelariji poverenika za informacije Rodoljuba Šabića održana proslava Dana prava javnosti da zna, koju je kompletan državni vrh ignorisao", rekao je Sejdinović.

Po njegovim rečima, ta kancelarija radi pod ogromnim pritiskom države, te se postavlja pitanje da li će novinari i gradjani imati bilo kakvog partnera poto Šabiću uskoro istekne mandat.

"Gradjani, a tako i istraživački novinari, moraće da smisle neke nove, sopstvene načine da dodju do informacija", rekao je Sejdinović i dodao da uskraćivanje informacija nije jedina vrsta pritiska koju danas trpe novinari i kritički nastrojeni mediji.

Tribinu o "odstrelu medija i medijskih sloboda u Srbiji", pod nazivom "Dozvola za mrak", organizovali su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Gradjanska akcija Pančevo.
 

Napiši komentar: