Zukorlićevu smenu traži 17 rektora univerziteta

Petak , 2017-09-22 | 19:42:29

Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) zatražila je danas smenu predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamera Zukorlića zbog "nestručnog i nekompetentnog obavljanja funkcije, kao i zbog njenog korišćenja za ostvarenje ličnih interesa".


Beogradski mediji pišu da su oni inicijativu za smenu dostavili predsednici parlamenta Maji Gojković, kao i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, predsednici Vlade Srbije Ani Brnabići predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

KONUS tvrdi da je Zukorlić, u svojstvu predsednika Odbora, u više navrata, iznosio neistine i argumentima neutemeljene tvrdnje koje se tiču visokog obrazovanja u Srbiji.

Oni navode da kao "vlasnik Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Zukorlić funkciju na kojoj se nalazi veoma često koristi kako bi izgovarao neistine i pogrešno interpretirao činjenice, predlažući rešenja koja bi dovela do akta o akreditaciji koji godinama nije u stanju da dobije".

"Visoko obrazovanje u Srbiji, kao glavni stub razvoja jednog društva, treba kontinuirano razvijati i neprekidno raditi na unapređenju njegovog kvaliteta. Ono mora biti van svih dnevnopolitičkih ambicija i partikularnih, ličnih, interesa", navodi se u saopštenju, koje prenose beogradski mediji.

Zukorlić je ranije rekao da u visokom obrazovanju u Srbiji imamo "rektorokratiju, monopol takozvane akademske zajednice, iza koje se krije nekoliko najuticajnijih ljudi, rektora najjačih univerziteta, na čelu sa Beogradskim, koji vladaju sveukupnom sudbinom visokog obrazovanja".

On je istakao da novi zakon o visokom obrazovanju to mora da ispravi, "da napravi ravnotežu i razbije monopol kao osnov za korupciju i nepotizam koje danas imamo".

"Za to sam pripremo amandmane. Pokušaću da imamo i odborske amandmane, ne samo poslaničke, sve pravno moguće mehanizme u skupštini ću upotrebiti da ukažem na to", rekao je Zukorlić.

Inicijativu za njegovu smenu su potpisali rektori osam državnih i devet privatnih akreditovanih univerziteta u Srbiji.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: