Popović: Vrhunska industrija medju prioritetima Vlade Srbije

Ponedeljak , 2017-09-18 | 13:17:48
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović je danas izjavio da je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije "Industrija 4.0" - informaciono-komunikaciona tehnologija (ICT), industrijska robotika, "proizvodna mehatronika", "fleksibilna i inteligentna automatizacija".

Popović je na sastanku s rukovodstvom Evropske asocijacije nacionalnih inženjerskih akademija EUROCASE kazao da Srbija nastoji da aktivno sledi procese u Evropi za digitalizaciju industrije.

"Srbiji je potrebna pametna industrijalizacija, industrija bazirana na znanju kao ključnom resursu i sveobuhvatnoj digitalizaciji proizvodnih procesa. Svesni smo činjenice da je i digitalizacija industrije Srbije neminovnost, ali i toga da taj proces zahteva veliki napor i da su nam iskustva naših partnera dragocena, posebno onih koji su u tom procesu otišli najdalje", rekao je Popović - prenela je Vlada Srbije.Ocenio je da Srbija mora da modernizuje programe obrazovanja inženjera jer bez toga nije moguća "pametna reindustrijalizacija kroz okvir Industrije 4.0".

"Kroz okvir dualnog obrazovanja koji približava studente fabrikama i omogućava sticanje savremenih praktičnih veština, Srbija mora da produkuje novu generaciju inženjera. To bi trebalo da bude nova tehnološka elita koja će biti spremna da koncept Industrije 4.0 efikasno primeni u industrijskom prostoru Srbije", naveo je Popović.
 

Napiši komentar: