Političko izrugivanje zakona – slučaj “Gradske toplane”

Ponedeljak , 2017-09-18 | 12:16:04
Javno komunalno preduzeće “Gradska toplana” iz Novog Pazara specifično je po velikom broju neuspešnih konkursa za izbor direktora, vrtoglavim smenama vršilaca dužnosti direktora i izuzetnoj netransparentnosti, navodi se u izveštaju organizacije Transparentnost Srbija.

U istraživanju “Politički uticaj na javna preduzeća i medije”, u koje je radio Sto plus imao uvid, analizirana je profesionalizacija upravljanja “Gradskom toplanom”, kroz izbor direktora i nadzornih odbora, (ne)transparentnost njenog rada, kao i odnos prema medijima.

Izveštaj Transparentnosti pokazuje da su tokom 2013. godine propala tri konkursa za izbor direktora ovog javnog preduzeća, da bi na konkursu iz februara sledeće godine na tu funkciju bio izabran Raco Vučković, kadar Srpske napredne stranke.

Iako je bio izabran na četiri godine, on je posle samo četiri meseca podneo ostavku “zbog prelaska u drugo preduzeće”, pa je lokalni parlament za v.d. direktora imenovao njegovog partijskog kolegu, Dejana Nićiforovića.

Nićiforović je novi Zakon o javnim preduzećima dočekao kao v.d. direktor, a kako se bližio istek od godinu dana na v.d. funkciji i rok za raspisivanje konkursa za izbor direktora, skupština ga je u decembru 2016. godine razrešila, a na njegovo mesto opet imenovala Vučkovića.

Za razliku od 2013. godine, kada se na toj poziciji zadržao četiri meseca, Vučković je ovoga puta v.d. direktor “Gradske toplane” bio samo 11 dana, posle čega je ponovo razrešen, a Nićiforović postavljen za v.d. direktora.

“Ova rokada ostavila je utisak pokušaja da se zaobiđe zakonsko ograničenje trajanja v.d. mandata na godinu dana 'za jednu osobu', s obzirom na to da je Nićiforović samo jednom imenovan po novom zakonu, dok je prethodnih 28 meseci bio v.d. po starom zakonu”, navedeno je u izveštaju.

Istraživanje ove organizacije je pokazalo da je javnost rada javnih preduzeća u Srbiji oblast u kojoj je ostvaren napredak, ali ne i u slučaju novopazarske “Gradske toplane” koja nema svoj sajt, niti javno objavljuje ona dokumenta za koja je u zakonskoj obavezi.

U izveštaju Transparentnosti navedeno je da su se rukovodstvu tog javnog preduzeća nekoliko puta obraćali, da su im ukazivali da krše Zakon o javnim preduzećima što ne objavljuju dokumenta, a čak su im i neuspešno slali zahteve da im dostave dokumenta na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tražili su im, kao i naš radio nedavno, da im dostave imena članova nadzornog odbora i njihove biografije, što je rukovodstvo “Gradske toplane” odbilo i uputilo ih na lokalnu samoupravu.

Zbog toga Transparentnost nije mogla da utvrdi ko su članovi nadzornog odbora i da li oni ispunjavaju uslove propisane Zakonom o javnim preduzećima.

Za pojedine odluke, izveštaje i planove, koji moraju biti javno objavljeni, rukovodstvo tog javnog preduzeća je reklo da su okačeni na sajtu Gradske uprave, ali je Transparentnost utvrdila da to nije tačno.

N. Kočović

Napiši komentar: