Počinje Filter No stream festival

Sreda , 2017-09-13 | 15:59:12

Festival Filter “Regio 2017” počinje sutra u Novom Pazaru prezentacijom kreativnog mentorstva i tribinom Nezavisna kulturna scena Srbije, a zvanično otvaranje planirano je u petak.


Organizatori iz Udruženja gradjana “Firma“ rekli su danas na konferenciji za novinare da su pripremili bogat desetodnevni program različitog kulturnog sadržaja, tokom kojeg će Novi Pazar ugostiti brojne učesnike iz zemlje i inostranstva.

Direktor produkcije Vladimir Profilović veruje da će festival biti kulturni preporod grada i da će ga pozicionarati na regionalnoj kulturnoj mapi.

“Uspeli smo da povežemo kulturne institucije, jer nam je ideja da uvozimo i izvozimo kulturu. Neki od segmenata festivala su otvaranje Art čaršije, četiri dogadjaja sa ljudima iz sfere elektronske muzike, izložbe različitih tehnika i stilova, fotografije, tribine na različite teme u oblasti kulture, arhitekture i mode, projekcije dokumentarnih i animiranih filmova, promocije knjiga...“, rekao je Profilović.

Direktor festivala Džemil Ličina ističe da će za razliku od prošle godine, kada je održan prvi Filter tokom kojeg je promovisana lokalna scena, ove godine okupiti regionalne autore, umetnike, slikare, fotografe, grafičare i modne dizajnere.

“Svima njima smo ponudili interesantan koncept i već imamo mnogo pozitivnih komentara na koje smo veoma ponosni. Na ovaj festival, koji je neutralan u svakom smislu, se gleda kao na inovativni pristup kulturi, umetnosti i društvu“, rekao je Ličina.

Ukupan budžet festivala, koji traje do 24. septembra, je 16.800 evra, koje je najvećim delom obezbedila Ambasada Švajcarske u Srbiji, a podržali su ga i grad Novi Pazar, gradske kulturne ustanove i brojni sponzori.

Otvaranje festivala počinje u petak, na platou ispred Narodne biblioteke “Dositej Obradović“ u 19 sati, kojem će prisustvovati brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

A.Bajrović

 

 


 

Napiši komentar: