Šarčević: Smena direktora na savesti Školskih odbora

Ponedeljak , 2017-09-04 | 12:39:28
Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je danas u Novom Pazaru da je otkrivanje brojnih propusta u školama tokom polaganja završnog ispita imalo za cilj da upozori prosvetare da to više ne mogu da rade.

Najviše propusta utvrđeno je upravo u ovom gradu, gde bi bez funkcije moglo da ostane 11 direktora osnovnih škola, ukoliko Školski odbori poslušaju preporuku ministra Šarčevića.

On je nakon svečanosti obeležavanja nove školske godine u Osnovnoj školi Stefan Nemanja u Novom Pazaru rekao da je sada sve na savesti članova ovih odbora, koji će analizirati rezultate.

“Mi smo godinama unazad imali na istim mestima istu pojavu, što je signaliziralo da tu treba da proverimo šta se dešava. Na žalost, mnogo toga nismo uspeli da dokažemo, ali imamo dokaze gde se ispravljalo tokom pregleda testova, zato ćemo to i promeniti naredne godine”, rekao je Šarčević.

On je dodao da je sam model završnog ispita loše koncipiran i da će biti drugačije kada odgovornost bude snosio sam direktor jedne škole, sa timom svojih nastavnika.
“Ne moramo sebi da ulepšavamo stvarnost tako što ćemo decu od malena učiti da je dozvoljeno prepisivati i na taj način postizati bolje rezultate. To više niko pametan ne radi, a ovo su loše pojave koje moramo otkloniti”, rekao je Šarčević.

Ministar je istakao da, bez obzira na sve što se desilo, ima visoko mišljenje o radu velikog broja škola u ovom gradu.

“Pre svih bih izdvojio ovdašnju Gimnaziju i Državni univerzitet. Kolege u Novom Pazaru su prilično opterećene u radu, jer su njihova odeljenja preglomazna”, rekao je Šarčević.
Ministar je danas poslao dopis Školskim odborima kojim traži da primene zakonske odredbe prema direktorima, odnosno nastavnicima koji nisu poštovali Stručno uputstvo za sprovođenje završnog ispita.

Novopazarske škole gde su utvrdjene nepravilnosti su Bratstvo, Avdo Međedović, Ćamil Sijarić, Desanka Maksimović, Halifa bin Zaid Al Nahjan, Jošanica, Jovan Jovanović Zmaj, Meša Selimović, Rifat Burdžević Tršo, Stefan Nemanja i Vuk Karadžić.

A.Bajrović

Napiši komentar: