Baćićanin: Delovi hamama su dokaz starosti Novog Pazara

Cetvrtak , 2017-08-24 | 13:40:03

Izveštaj arheoloških istraživanja u kome se tvrdi da su stari kameni zidovi u centru Novog Pazara deo hamama iz osmanskog perioda prosledjen je danas Ministarstvu kulture i Zavodu za zaštitu spomenika Republike Srbije, saznaje radio Sto plus.


Početkom ovog meseca radnici koji su izvodili zemljane radove ispred ulaza u zgradu suda u ovom gradu pronašli su, na dubini od oko dva metra, ostatke ovih kamenih zidova.

Direktor Muzeja „Ras” Fuad Baćićanin rekao je našem radiju da se za sada zna da se taj hamam, najverovatnije najstariji u ovom gradu, nalazio na prostoru izmedju ove ustanove i zgrade suda.

„Nadam se da ćemo mi veoma brzo uraditi projekat i tražiti veća istraživanja celog potesa Žitnog trga, pa ćemo znati i šta se nalazi ispod travnjaka, koji je u neposrednoj blizini grada muzeja i suda. Izveštaj naših istraživanja poslali smo i investitoru ovih radova, Višem sudu u Novom Pazaru, kao i izvodjaču radova, a objavićemo ga i u narednom broju Novopazarskog zbornika”, rekao je Baćićanin.

On je istakao da je Viši sud promenio projekat radova, tako da će ovi delovi hamama biti prekriveni debelim staklom, te će na taj način biti vidljivi gradjanima i interesantni turistima, jer su oni dokaz starosti ovog grada.

Ova arheološka istraživanja su obavili arheolozi muzeja Vladan Vidosavljević i Jasdmina Fortić, arheolog osmanske arheologije Mustafa Baltić i arhitekta Ruždija Serezlić.

Novi Pazar se prvi put pojavljuje 20. aprila 1461. godine u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu, a osnovao ga je te godine Isa-beg, turski vojskovođa, koji se smatra i osnivačem Sarajeva, Skoplja i Šapca.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: