Udruženja novinara iz regiona traže da Priština rasvetli napad na Olurija

Utorak , 2017-08-22 | 13:39:27
Udruženja novinara iz regiona oštro su osudila napad na direktora prištinskog portala Insajder.com Parima Olurija i njegovu verenicu u kome su učestvovale tri ostobe i pozvale kosovske institucije da rasvetljavanje tog dogadjaja postave za prioritet.

Parim Oluri i njegova verenica napadnuti su 16. avgusta u Prištini na ulasku u zgradu u kojoj žive.

"Dok smo se približavali ulazu, pojavile su se tri maskirane osobe i počele su da me udaraju. Udarali su me i kada sam pao na zemlju, a moja verenica se onesvestila. Nisam im video lica niti su išta rekli, sve se desilo vrlo brzo", rekao je Oluri i dodao da veruje da napad ima veze sa njegovim nedavnim radom.

Kako navodi Asocijacija novinara Kosova Oluri je izjavio da nema privatnih konflikata i da je ubedjen da je napad povezan sa njegovim radom.

"Verujemo da je napad bio dobro organizovan ... Napad na Olurija pokazuje da novinari više nisu sigurni", rekao je Arben Salihu iz Udruženja novinara Kosova.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije je osudila napad na Olurija i njegovu verenicu i deli zabrinutost sa članovima Udruženja novinara Kosova.

Platforma očekuje od kosovskih vlasti da postupaju brzo, identifikuju tri napadača i kazne ih u skladu sa zakonom, ali i od medjunarondih organizacija koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da zahtevaju isto.

Regionalna udruženja podsećaju javnost da je na Kosovu u 2017. godini zabeleženo devet slučajeva pritiska, verbalnih pretnji i fizičkih napada, uključujući i poslednji slučaj.

Saopštenje su potisali predstavnici novinarskih urduženja iz Skoplja, Beograda, Podgorice, Prištine, Sarajeva i Zagreba - Udruženje/udruga BiH novinara, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije, Nezavisno udruženje novinara Srbije.


 

Napiši komentar: