Poverenica: “Gradska čistoća” diskriminisala Nelicu Grujić

Utorak , 2017-08-22 | 13:07:10
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je mišljenje da je JKP “Gradska čistoća” iz Novog Pazara diskriminisalo Nelicu Grujić tako što joj nije omogućilo da na groblju kod Petrove crkve pokojnom ocu Timotiju podigne spomenik bez krsta.

U mišljenju Poverenice, objavljenom na sajtu te institucije, navodi se da je u postupku sprovedenom po pritužbi N.G. utvrđeno da je JKP “Gradska čistoća”, uslovljavajući je da izabere jedan od pet tipova nadgrobnih spomenika u obliku krsta, izvršilo akt diskriminacije na osnovu verskog ubeđenja člana njene porodice.

“Preporučuje se JKP “Gradska čistoća” da uputi pisano izvinjenje N.G. zbog diskriminatornog postupanja prema njoj i omogući joj da postavi nadgrobni spomenik u skladu sa verskim ubeđenjima njenog pokojnog oca”, navodi se u mišljenju Poverenice.

Ovo javno preduzeće nema pravo žalbe na mišljenje Poverenice.

Nadgrobni spomenik oca Nelice Grujić, Timotija Vasovića, zakletog komuniste, već mesecima se nalazi pored njegove grobnice na pravoslavnom groblju kod Petrove crkve jer nadležni ne daju da se postavi zbog toga što na njemu nema iscrtan krst i odudara od pet predloženih spomenika koje je SPC propisala za to groblje.

Zbog toga se Nelica Grujić žalila Gradskom veću koje je prvobitno usvojilo njenu žalbu, tvrdeći da je prekršen Ustav time što joj nije dozvoljeno da postavi spomenik.

Međutim, na tu odluku Veća, žalila se i Srpska pravoslavna crkva, pa je gradska vlada preinačila svoju prethodnu odluku i uvažila žalbu ove verske organizacije.

Direktor JKP “Gradska čistoća” Emin Omerović ranije je radiju Sto plus rekao da se u ovom slučaju radi o nesporazumu između Nelice Grujić i SPC i da nisu oni ti koji treba da joj dozvole da postavi spomenik.

Protojerej stavrofor SPC Tomislav Milenković objasnio je da je rodbina Timotija Vasovića blagovremeno bila obaveštena o uslovima sahranjivanja i modelima spomenika.

“Svako može da se deklariše kako god hoće, ali se mora poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidela. Jedino rešenje i kompromis na koji smo spremni u ovom slučaju je da se postavi horizontalna ploča, na kojoj će pisati ime pokojnika, bez dizanja nadgrobnog spomenika. To smo i njegovim ćerkama rekli krajem novembra prošle godine”, poručio je tada Milenković.

On je dodao da je groblje kod Petrove crkve pravoslavno, a ne građansko i da bi lokalna samouprava trebalo da razmotri ideju o otvaranju groblja na kojem bi se sahranjivali ateisti.

N. Kočović

Napiši komentar: