BNV: Revizija Akcionog plana, povlačenje zakona i smena Miščević

Cetvrtak , 2017-08-17 | 17:20:00

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) zatražilo je danas od premijerke Ane Brnabić da pokrene postupak za reviziju Akcionog plana za manjine, povlačenje manjinskih zakona iz procedure i smenu šefice pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanje Miščević.


U pismu koje je predsednik BNV Sujeman Ugljanin uputio premijerki je navedeno da su u toku izrade Akcionog plana ignorisani predlozi bošnjačkih predstavnika za zaštitu vitalnih interesa i poboljšanje socijalno ekonomskog položaja Bošnjaka.

Navodi se u tom pismu i da Akcioni plan nije razmotren ni usvojen na Savetu Vlade Srbije za nacionalne manjine.

Ukazuje se i da zato takav Akcioni plan "nema potreban legitimitet i ne pruža nikakvu nadu ni perspektivu za rešavanje nagomilanih problema i nerešenih pitanja Bošnjaka".

Od Branabić se taži da pokrene postupak povlačenje iz procedure predloga Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

BNV je zatražilo i da se formiraju nove radne grupe u kojima predstavnici manjina neće biti majorizovani a čiji predlozi će, kako je navedeno biti uvažavani.

Zahtev za pokretanje postupka za smenu Mišćević je obrazložen time što, kako je navedeno, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU "širi dezinformacije kod medjunarodnih zajednica na štetu bošnjačkog naroda".


 

Napiši komentar: