Stejt department: Verske zajednice u Srbiji se žale na pristrasnost propisa

Sreda , 2017-08-16 | 12:19:13
Američko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u godišnjem izveštaju o religijskim slobodama u svetu za 2016. godinu da pojedine manjinske verske grupe u Srbiji ukazuju na "problem registracije prema postojećem zakonu", ističući da je taj propis "pristrasan".

"Verske grupe i nevladine organizacije nastavile su da se žale na zakon i vladinu primenu zakona u vezi sa verskim grupama i njihovim aktivnostima. Manjinske verske grupe, nevladine organizacije i drugi posmatrači smatraju da je zakon pristrasan zbog njegove diferencijacije izmedju takozvanih tradicionalnih i netradicionalnih verskih grupa", navodi se opštirnom izveštaju u odeljku o Srbiji, objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

U izveštaju se dodaje da protestantske crkve i organizacije civilnog društva u Srbiji pozivaju "vladu da ukine delove zakona koji kategorizuju verske grupe na taj način".
"Netradicionalne verske grupe, uključujući baptiste, evangeliste i druge protestante navele su da vlasti postavljaju dodatne zahteve za registraciju", dodaje se u tekstu.
Stejt department je naveo da prema saznanjima "pojedine male izdavačke kuće i ultranacionalističke grupe nastavljaju da prodaju prevode antisemitskih knjiga. Takodje, objavljuju se i kritički tekstovi prema netradicionalnim verskim zajednicama".

"Jehovini svedoci su prijavili nekoliko napada na njihovu imovinu, ali policija nije uhvatila nijednog počinioca", dodaje se u izveštaju Stejt departmenta.

U odeljku o Hrvatskoj ukazuje se na 20 napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve koja upozorava na rast netolerancije u društvu.

Stejt department navodi i spor oko obeležavanja godišnjice stradanja u Jasenovcu.

"Predstavnici Jevreja i Srba (pre svega crkveni velikodostojnici) organizovali su odvojeno manifestaciju, bojkotujući skup koji su u aprilu organizovali hrvatski zvaničnici. Kao razlog su naveli nastojanje zvaničnog Zagreba da umanji zločine pronacističkog ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata", dodalo je američko ministarstvo.

U odeljku o BiH navodi se da pripadnici manjinskih verskih zajednica ističu da su i dalje lišeni mogućnosti da budu imenovani na pozicije u vladi i parlamentu.

Predstavljajući izveštaj, američki državni sekretar Rekst Tilerson je rekao da je gotovo 80 odsto svetske populacije izloženo ograničenjima ili neprijateljstvu u ispoljavanju verskih sloboda.


 

Napiši komentar: