Jusufović: Saradnja Grada i BNV sve bolja

Petak , 2017-08-04 | 13:05:47
Član Gradskog veća Novog Pazara Mirsad Jusufović izjavio je danas da je saradnja lokalne samouprave i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), posle više godina, postala dobra i da je najbolji dokaz za to ispunjavanje preuzetih obaveza iz sporazuma koje su dve strane potpisale pre skoro godinu dana.

Jusufović je u izjavi za radio Sto plus istakao da je većina od 12 obaveza, koju je lokalna samouprava preuzela na sebe, ispunjena i da je prethodnih meseci puno urađeno na unapređenju položaja Bošnjaka u Novom Pazaru.

On je rekao da su među ispunjenim obavezama iz sporazuma imenovanje predstavnika BNV u svim radnim telima lokalnog parlamenta, kao i formiranje Saveta za međunacionalne odnose.

“Grad je, u skladu sa svojim mogućnostima, izdvojio i dva miliona dinara za sufinansiranje projekata i manifestacija koje realizuje BNV. Ranije smo imenovali i člana Gradskog veća koji je bio zadužen za praćenje ostvarivanja prava Bošnjaka u Novom Pazaru”, kazao je Jusufović.

On je dodao i da je lokalna samouprava omogućila predstavnicima Veća da prisustvuju izjašnjavanju roditelja dece o tome na kojem jeziku žele da pohađaju nastavu, ali je tu inicijativu kasnije stopiralo Ministarstvo prosvete.

Gradska skupština još uvek nije razmatrala i usvojila izveštaj o položaju i ostvarivanju prava Bošnjaka u ovom gradu koji bi predložilo Gradsko veće, uz pozitivno mišljenje BNV, a taj dokument će se, prema najavama Jusufovića, pred odbornicima naći pri kraju ove godine.

Jedina obaveza koju Gradska uprava Novog Pazara nije ispunila je izbor Zaštitnika građana do kraja 2016. godine, a šta su razlozi zbog kojih ta insitucija još uvek nije osnovana u Novom Pazaru saznaćete sledeće nedelje.

Sa druge strane, i BNV je ispunilo preuzete obaveze iz sporazuma tako što je po jednom predstavniku Grada omogućilo učešće u radu odbora i sednica Veća, sa pravom predlaganja tačaka dnevnog reda, ali bez prava glasa.

Zajednička obaveza BNV i Grada da učenicima koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku obezbede besplatne udžbenike i lektiru je još uvek na čekanju i zavisiće od finansija.

Sporazum o saradnji BNV i Grada potpisali su 23. septembra prošle godine predsednik Veća Sulejman Ugljanin i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Ugljanin je ocenio da je potpisivanjem tog dokumenta postignuto jedinstvo Bošnjaka, ali i stvoreni uslovi za srećniju sadašnjost i sigurnu budućnost i dodao da će sporazum imati “pozitivan efekat na političku situaciju i investicionu klimu u ovom gradu i Sandžaku”.

Biševac je naglasio da je gradsko rukovodstvo potpisivanjem sporazuma želelo da pokaže da su “stavovi lokalne samouprave i BNV u mnogim oblastima identični, iako se oko nekih planova ne slažu u potpunosti”.

N. Kočović

Napiši komentar: