Kina izvela vežbe sa bojevom municijom kao upozorenje Indiji

Petak , 2017-08-04 | 11:24:54
Peking izvodjenjem vojnih vežbi sa bojevom municijom na Tibetu pojačava nivo upozorenja indijskim trupama da napuste spornu teritoriju na tromedji Kine, Indije i Butana, na Himalajima.

Kineska državna televizija je danas emitovala snimak na kome se vidi vojna jedinica koja vežba gadjanje u neidentifikovanom delu Tibeta. Lansirani su projektili i pucalo se iz artiljerijskih orudja.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Ren Guoćijang je juče rekao da iako je kineska vojska pokazala "najveću dobru volju" prema indijskim trupama i "visok nivo uzdržanosti, uzdržanost ima svoje granice".

"Nijedna zemlja ne treba da potceni samopouzdanje i kapacitet kineske vojske da očuva mir i i odlučnost i volju vojnika da brane nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese", rekao je Ren.

"Kina je jasno rekla da nema prostora za pregovore i da je jedino rešenje bezuslovno i neodložno povlačenje indijskih snaga iz regiona", saopštila je agencija Sinhua i dodala da "ako se Kina sad povuče, Indija će biti ohrabrena da u budućnosti pravi nove probleme".

Indijske trupe su ušle u područje na visoravni Doklam u junu, pošto se Butan, saveznik Nju Delhija, žalio da kineska vojska gradi put na butanskoj teritoriji.
Peking tvrdi da se Doklam nalazi na Tibetu i da kinesko-butanski granični spor nema nikakve veze sa Indijom i zahteva povlačenje indijskih snaga pre početka bilo kakvih razgovora.

Kina i Butan vode razgovore o granici od osamdesetih godina, a Indija tvrdi da su vojnici u spornom području jer bi izgradnja puta narušila status kvo i imala "ozbiljne bezbednosne implikacije za Indiju".

Indijska ministarka spoljnih poslova Sušma Svaradž je juče rekla da je Indija zabrinuta zbog kineskih akcija na granicama, ali da će i dalje nastojati da nesuglasice reši pregovorima jer "rat nije rešenje".

Indijski eksperti smatraju da bi izgradnjom tog puta Kina dobila pristup području zvanom Siliguri koridor, čijim blokiranjem bi severoistok Indije bio odsečen od ostatka zemlje.


 

Napiši komentar: