Primirje u provinciji Homs stupilo na snagu

Cetvrtak , 2017-08-03 | 10:43:47
Primirje u sirijskoj provinciji Homs stupilo je danas na snagu posle sporazuma izmedju ruske vojske i pobunjenika oko stvaranja treće "sigurne zone", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su, u skladu sa dogovorom postignutim u Kairu krajem jula, "umerene opozicione grupe i vladine snage proglasile prekid vatre" od podneva po lokalnom vremenu u trećoj "sigurnoj zoni", severno od Homsa.

Konašenkov je rekao da će od sutra ruska vojna policija postaviti dva kontrolna punkta i tri osmatračke stanice u "sigurnoj zoni". Oni nadgledaju prekid vatre i na drugim mestima gde je uspostavljeno primirje.

U tu zonu spada 84 naselja sa nešto više od 147.000 stanovnika.

Prema opozicionoj Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, medju obuhvaćenim gradovima su i neki koji su bili prvi u pobuni protiv predsednika Bašara el-Asada 2011. Oni su od 2012. pod kontrolom opozicije i izbegli su padanje u ruke Islamske države.

Prethodne dve "sigurne zone" su ustanovljene na jugozapadu Sirije i u Istočnoj Guti, predgradju Damaska. Četvrta je planirana u provinciji Idlib, prema sporazumu postignutom početkom jula u Astani pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana.

U ratu u Siriji, u koji su se od 2011. do danas uključili regionalni akteri, spoljne sile i džihadističke grupe, do sada je poginulo više od 330.000 ljudi a milioni su raseljeni.


 

Napiši komentar: