Izabran među 30.000 kandidata

Cetvrtak , 2017-07-13 | 10:29:37

Đak generacije Medicinske škole u Novom Pazaru Enes Ljajić položio je prijemni ispit i našao se među samo 300 odabranih od 30.000 prijavljenih kandidata iz celog sveta koji su konkurisali za upis studija na Minerva univerzitetu u San Francisku.


Iako je srednju školu završio sa svim peticama, ovaj skromni mladić za radio Sto plus objašnjava da sebe u budućnosti nije video u medicini i da je želeo da se pronađe i ostvari u umetnosti ili nekoj društvenoj nauci.

Ljajić je kazao da je za Minerva univerzitet čuo od drugarice iz Pakistana, koju je upoznao na internetu i da se u poslednjem trenutku odlučio da konkuriše.

“Kako je ogromna konkurencija, a procenat prolaznosti prijemnog manji od dva odsto, mislio sam da nema šanse da me prime. Ipak sam se upisao, a i dobio sam stipendiju, odnosno, smanjili su mi školarinu za 95 odsto, pa ću sada platiti 'samo' 1.450 dolara za prvu godinu”, rekao je Enes.

Međutim, školarina je samo deo troškova, jer je ovom budućem brucošu novac potreban i za avionske karte, osiguranje, ali i život dok se ne snađe i počne da radi na univerzitetu i zarađuje za osnovne potrebe.

“Sa drugaricom iz Pakistana sam pokrenuo akciju prikupljanja novca i do sada su mi ljudi iz te, ali i drugih zemalja, donirali gotovo 2.000 dolara. Dobio sam i stipendiju Kulturnog centra Novog Pazara i jednog privrednika, ali mi i dalje nedostaje još oko 1.000 dolara”, dodao je ovaj mladić.

Ukoliko zatvori finansijsku konstrukciju, a kako obožava film i režiju, Enes bi voleo da na Minervi stekne diplomu iz umetnosti, a ukoliko mu se ukaže prilika, dobro bi mu došla i diploma iz još jedne oblasti.

“Ono što mi se posebno dopada kod ovog univerziteta je da se posle prve godine studija u San Francisku, svaki sledeći semestar odvija u nekoj od svetskih metropola. Tako ću deo školovanja provesti i u Londonu, Berlinu, Buenos Airesu, Seulu, Taipeiu i Hiderabadu. Takav je koncept, učenje kroz upoznavanje različitih kultura”, istakao je Enes.

Kako tek treba da započne fakultetsko obrazovanje, Enes još uvek ne zna da li će se posle studija vratiti u Novi Pazar i Srbiju, ali obećava da će se na neki način odužiti gradu.

“Voleo bih da budem inicijator nekih promena za dobrobit svih građana i da doprinesem napretku grada. Da li će to značiti i fizičku prisutnost, još uvek ne znam”, poručio je Ljajić.

N. Kočović


 

Napiši komentar: