Doha u odgovoru na ultimatum iznela kontrapredloge

Sreda , 2017-07-05 | 19:39:25
Katar je susedima s kojima je u sporu predložio da snize nivo diplomatskih odnosa s Iranom i zatvore medijsku kuću al-Arabija s sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), preneo je Tass.

To su neki od detalja katarskog odgovora na ultimatum Saudijske Arabije, Bahreina, UAE i Egipta koje su danas objavili katarski mediji.

Prema navodima medija, Katar nije jedina arapska zemlja koja održava odnose sa Iranom, i traži od suseda da postupe po sopstvenom zahtevu i snize nivo diplomatskog predstavljanja u Teheranu.

Katar je, prema tim navodima, odbacio mogućnost zatvaranja turske vojne baze i to obrazložio time da akti Saveta zalivske saradnje ne zabranjuju takvu vrstu saradnje sa drugim zemljama.

Na zahtev za gašenje al-Džazire, Katar je predložio susedima da postupe recipročno i zatvore televizije poput al-Arabije i al-Hadata, obe u UAE.

Te pojedinosti iz katarskog odgovora pojavile su se u vreme sastanka ministara spoljnih poslova Saudijske Arabije, Bahreina, UAE i Egipta koji odlučuju o daljim potezima u odnosu na Katar.

Četiri arapske zemlje su početkom juna prekinule diplomatske odnose sa Katarom i uvele mu sankcije zbog navodne podrške ekstremistima i vezama sa Iranom. Katar je te optužbe odbacio.

Ultimatum sa 13 zahteva i rokom od 10 dana za odgovor je Kataru dostavljen 22. juna, ali je na zahtev kuvajtskog vladara produžen za još 48 sati.
 

Napiši komentar: