Kremlj: Nadamo se da će sastanak Putin-Tramp proći u radnoj atmosferi

Sreda , 2017-07-05 | 14:35:33
Kremlj se nada da će sastanak ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Donalda Trampa, u petak biti održan u radnoj atmosferi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je prvi sastanak, prvo upoznavanje dvojice predsednika i to je značajan sastanak", rekao je Peskov danas novinarima, uoči sastanka Trampa i Putina u Hamburgu, na marginama samita G20 industrijskih razvijenih zemlja i zemalja u razvoju.

On je rekao da je uspostavljanje dijaloga "verovatno ključno za ceo svet u smislu povećanja efikasnosti rešavanja kritičnih sukoba i problema koji rastu svaki dan", preneo je Tass.

Ruski predsednik će verovatno želeti da razgovara o bilateralnoj saradnji u borbi protiv terorizma u Siriji, rekao je Peskov i dodao da postoji mogućnost da se razgovara i o perspektivama rešavanje odnosa u samoj Siriji.

"Što se tiče Sirije, verujem da će razgovarati o rešavanju sukoba, procesu u Astani i možda, u slučaju spremnosti SAD, o pitanju moguće saradnje Rusije i SAD u interesu bilateralne borbe protiv terorizma", rekao je Peskov.

Peskov je rekao da će Putin na sastanku s Trampom ponoviti stav Moskve da je potrebno ispuniti sporazume iz Minska za repšavanje ukrajinske krize i da se preduzmu koraci za zaustavljanje provokacije koja izvode ukrajinske snage.

Bela kuća još nije saopštila moguće teme razgovora i zasad je samo navela da "nema specijalnog plana".

Agencija Asošijeitd pres, u odsustvu zvanične najave, navodi da bi dva najpoznatija nepredvidiva svetska lidera mogla razgovarati o Ukrajini, Siriji, ali i o ruskim hakerskim napadima uoči predsedničkih izbora u SAD, smetnjama u medjusobnim odnosima i zahtevima obe strane prema drugoj.

Tramp voli da ima "lepo upakovane rezultate" sa važnih sastanaka i mogao bi da traži ustupke od Rusije kako bi pokazao da je ostvario napredak i pomogao u uspostavljenu produktivnog odnosa dve svetske sile. Putin će svako želeti nešto zauzvrat, a postoji duga lista "smetnji" u odnosima dve zemlje koji bi se mogle rešiti, navodi američka agencija.

Zvaničnici Bele kuće i Stejt departmenta su razmatrali šta bi SAD mogle ponuditi Rusiji na sastanku, rekli su za AP bivši i aktuelni zvanilčnici administracije koji su tražili da ne budu imenovani.

Ipak, bilo kakav znak prijateljstva Trampa i Putina mogli bi iskoristiti kritičari američkog predsednika i jastrebovi koji bi istakli kako se Tramp dodvorava ruskom lideru, posebno imajući u vidu istragu o ruskom meštanju u američke izbore i mogućem dosluhu Trampovog štaba s Kremljom.

AP navodi da bi medju temama mogle biti manji problemi za koji obe strane tvrde da postoji u medjusobnim odnosima, premda nisu na geostrateškom nivou. Državni sekretar SAD Reks Tilerson i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov su se ranije ove godine u Moskvi dogovorili da pokrenu mehanizam za rešavanje tih smetnji, ali je i ta inicijativa zastala pošto su SAD prošlog meseca uvele nove sankcije Rusiji zbog intervenciji u Ukrajini.

Neki Trampovi saradnici su pre inauguracije spominjali mogućnost ublažavanja sankcija, ali je njegova administracija više puta istakla da sankcije ostaju dok se Moskva ne povuče s Krima i ispuni obaveze prema sporazumu o primirju na istoku Ukrajine.

Putin je više puta tražio da SAD vojno saradjuju s Rusijom u Siriji gde se obe zemlje bore protiv Islamske države, ali se ne slažu po pitanju sirijskog predsednika Bašara Asada. Pentagon odbija da blisko saradjuje s Rusijom, navodeći da se Moskvi ne može verovati s obaveštajnim podacima, navodi AP.
 

Napiši komentar: