Skupština: Završni račun budžeta, kadrovske promene i skuplja voda

Nedelja , 2017-07-09 | 18:34:11
Skupština Novog Pazara usvojila je danas završni račun budžeta grada za prošlu godinu, smenila i imenovala tri nova direktora javnih preduzeća i ustanova i dala saglasnost JKP “Vodovod i kanalizacija” da poveća cenu vode za pet odsto.

Završni račun budžeta pokazuje da se tokom 2016. godine u gradsku kasu Novog Pazara, računajući i kredit od 245 miliona dinara, slilo 2.243.484.299 dinara, što predstavlja 96,9 planiranih prihoda odlukom o budžetu.

Sa druge strane, iz gradskog budžeta je tokom prošle godine isplaćeno 2.242.581.078 dinara, što je 96,86 odsto planiranih troškova.

Odbornici lokalnog parlamenta većinom glasova imenovali su, na osnovu odluke Komisije za izbor direktora javnih preduzeća, Emina Omerovića za direktora JKP “Gradska čistoća”.

Omerović je ranije bio vršilac dužnosti direktora, a jedini se on prijavio na nedavno završeni konkurs za izbor rukovodioca tog javnog preduzeća.

Istovremeno, većinom glasova smenjen je vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Saljahudin Muratović, a na njegovo mesto imenovan je Mujo Šaćirović.

Konkurs za izbor direktora tog javnog preduzeća je poništen zbog toga što dokumentacija dva kandidata nije bila potpuna, dok je jedan kandidat odustao.

Do smene je došlo i na čelu Muzeja “Ras” gde je Fuad Baćićanin nasledio Milenu Rajović, dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora te ustanove kulture.

Većinom glasova odobreno je JKP “Vodovod i kanalizacija” da cenu vode poveća za pet odsto, iako je to javno preduzeće od Gradskog veća tražilo dozvolu da poskupljenje bude dvostruko veće.

Tako će građani Novog Pazara od sada kubik vode plaćati nešto preko 55 dinara bez poreza na dodatu vrednost, pravna lica preko 123 dinara, škole, bolnice i humanitarne ustanove oko 62, a kamenjare, klanice i autoperionice 176 dinara.

Gradska skupština usvojila je i prostorni plan Novog Pazara, četiri plana generalnih regulacija, kao i Plan detaljne regulacije Stare čaršije sa parkom kojim je predviđena revitalizacija ovog dela grada, kao i pretvaranje dela Prvomajske ulice u pešačku zonu.

Lokalni parlament usvojio je i izmene odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta kojim su predviđene dve nove namene objekata (pomoćna i pomoćna garažna), a koje za cilj imaju smanjenje doprinosa koji će morati da plaćaju investitori prilikom izgradnje.

Glasovima svih odbornika prihvaćen je i Akcioni plan za primenu Strategije bezbednog Novog Pazara za period od 2016. do 2020. godine.

Iako je bilo predviđeno da odbornici razmatraju i odluku da se pravo korišćenja Gradskog stadiona oduzme FK Novi Pazar, ova tačka je sklonjena sa dnevnog reda.

Zbog toga je Gradski stadion izuzet iz odluke po kojoj su svi sportski objekti u Novom Pazaru povereni na upravljanje Sportsko-sajamskoj ustanovi “Pendik”.

Jedan od tih objekata, sportska hala u Ulici generala Živkovića, od sada će se zvati Hala Izudin Šušević.

 

 

N. Kočović


 

Napiši komentar: