Ukinuto plaćanje rominga unutar EU

Ponedeljak , 2017-06-19 | 19:43:59
Od danas troškovi rominga u Evropskoj uniji više ne važe, što su evropski zvaničnici pozdravili kao pravu priču o evropskom uspehu.

U zajedničkom saopštenju Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta, Džozef Maskat premijer Malte čija zemlja je aktuelna predsedavajuća EU i Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije napisali su da je ovo jedan od najopipljivijih uspeha EU.

"Evropska unija će zbližiti ljude i olakšati njihove živote. Ukidanje naplate rominga je prava priča o evropskom uspehu. Od sada će gradjani koji putuju unutar EU moći da zovu, šalju tekstove i povezuju svoje mobilne uredjaje s internetom po istim cenama koje plaćaju kod kuće. Eliminisanje troškova rominga jedan je od najvećih i najopipljvljih uspeha EU," naveli su oni u zajedničkom saopštenju.

U saoštenju se dodaje da su tokom poslednjih 10 godina EU institucije radile mnogo na tome da srede taj tržištni nedostatak.

"Svaki put kada je evropski gradjanin prešao neku EU granicu, za odmor, rad, studije ili samo na jedan dan, morao je da brine o korišćenju svog telefona i velikom telefonskom računu zbog troškova rominga kada se vrati kući. Troškovi rominga će sada otići u prošlost. Od danas ćete moći da budete povezani dok putujete u EU po istoj ceni kao kod kuće," navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ovo je bilo dugo u pripremi i mnogi akteri su u to bili uključen.

"Tesno saradjujući, Evropska unija dala je konkretne, pozitivne rezultate za evropske gradjane. Ponosni smo da je EU ukinula vrlo visoke roming cene i zahvalni onima koji su pokazali rešenost da prevazidju brojne izazove i slede taj cilj", navodi se u saopštenju čelnika EU.

EU je, kako se navodi, istovremeno uspela da nadje pravu ravnotežu izmedju ukidanja troškova rominga i potrebe da domaći mobilni paketi ostanu konkurentni i privlačni.

"Operatori su imali dve godine da se pripreme za ukidanje naplate rominga i uvereni smo da će iskoristiti mogućnosti koje novi propisi donose za dobrobit svojih klijenata," navodi se u saopštenju i dodaje da je ukidanje troškova rominga osnova jedinstvenog digitalnog tržišta EU i "još jedan je korak ka izgradnji ujedinjenog i održivog evropskog digitalnog društva", dostupnog za sve EU gradjane.

Neki evropski poslanici, medjutim ukazuju na moguće rupe u zakonu koje bi mogle da prestavljaju zamku za potrošače i operatere.
 

Napiši komentar: