Kina lansirala prvi svemirski teleskop sa X-zracima

Cetvrtak , 2017-06-15 | 11:25:16
Kina je danas lansirala u svemir svoj prvi teleskop s rendgenskim zracima koji treba da proučava crne rupe i pulsare, u novoj fazi njenog ambicioznog svemirskog programa.

Letelicu tešku 2,5 tone u orbitu lansirala je raketa koja je poletela sa kosmodroma Djićuan, u pustinji Gobi, javila je Sinhua.

Teleskop nazvan Insajt (Insight) omogućiće kineskim naučnicima da prate magnetna polja unutar pulsara, kao i da bolje razumeju razvoj crnih rupa.

Pulsar je neutronska zvezda koja se izuzetno brzo rotira i ispušta jako elektromagnetno zračenje u jednom pravcu, kao far. Crna rupa je nebesko telo sa toliko jakim gravitacionom silom da čak ni svetlost ne može da joj izmakne.

Teleskop će pomoći naučnicima da proučavaju kako pulsari mogu da budu upotrebljeni u svemirskoj navigaciji, navela je Sinhua.

"Insajt će unaprediti razvoj astronomije i poboljšati kinesku tehnologiju za detektovanje X-zraka", dodala je Sinhua.

Kina je investirala milijarde evra u svemirske programe da pokuša da sustigne Evropu i SAD.

Ona je lansirala u aprilu svoju prvu kargo letelicu ka svojoj svemirskoj laboratoriji. Kina je takodje prošlog meseca otvorila zemaljsku laboratoriju koja simulira okolinu Meseca. Studenti će provesti 365 dana u toj laboratoriji, pripremajući se za kineski plan da pošalje ljude na Mesec.


 

Napiši komentar: