RA u vrhu po transparentnosti, TT napredovao, NP stagnira

Cetvrtak , 2017-05-18 | 12:07:16

Opština Raška nalazi se na deobi 2. mesta po oceni transparentnosti rada 15 lokalnih samouprava, dok su Tutin i Novi Pazar na 10., odnosno 12. mestu, pokazuje poslednje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija.


Na skali od 0 do 100, Raška je sakupila 62 indeksna poena transparentnosti što je za pet poena bolje nego prilikom ocenjivanja javnosti rada te lokalne samouprave pre dve godine.

Najbolje ocene Raška je dobila za slobodan pristup informacijama (pet od maksimalnih pet bodova), transparentnost javnih nabavki (četiri od četiri), javnost rada lokalnog parlamenta (17 od maksimalnih 18 bodova), transparentnost budžeta (11 od 15) i sprovođenja javnih rasprava i konkursa (četiri od sedam).

Među slabo transparentne oblasti ove lokalne samouprave su rad javnih ustanova i preduzeća, kao i odnos između Opštine i građana.

Tutin, čiji je rad lokalne samouprave pre dve godine bio među najnetransaparentnijim u Srbiji, sada je znatno napredovao sakupivši 47 indeksnih poena, čak 12 više nego u 2015. godini.

Za transparentnost budžeta Tutin je dobio 11 od 15 mogućih bodova, a maksimalan broj poena imao je i za sprovođenje javnih nabavki. Najslabiju ocenu (samo jedan od maksimalnih sedam bodova) Tutin je dobio za sprovođenje javnih rasprava i konkursa.

Novi Pazar je u poslednjem istraživanju sakupio 39 indeksnih bodova (isto kao i pre dve godine), a maksimalan broj poena za transparentnost dobio je za javne nabavke i informator.

Najnetransparentije oblasti Gradske uprave Novog Pazara su rad Skupštine (četiri od 18 maksimalnih bodova), rad javnih preduzeća i ustanova (četiri od 17), odnos lokalne samouprave i građana (četiri od 16) i budžet (šest od 15 bodova).

Najtransparentniju lokalnu samoupravu ima Pančevo, dok je od većih gradova u Srbiji Novi Sad sedmi, Niš osmi, a Beograd trinaesti.

Ovo istraživanje Transparentnost Srbija uradila je uz finansijsku pomoć Misije OEBS-a u Srbiji.

N. Kočović


 

Napiši komentar: