Počinje jubilarni 70. Medjunarodni festival u Kanu

Sreda , 2017-05-17 | 12:34:19
U Kanu danas počinje 70. Medjunarodni filmski festival na kojem će se 19 filmova takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu, koja će ove godine prvi put imati dijamante u znak obeležavanja jubileja manifestacije.

Festival, koji će trajati do 28. maja, otvoriće novi film reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantomes d'Ismael" (Duhovi Ismaila).

Tokom festivala biće prikazano oko 50 dugometražnih filmova u takmičarsku delu festivala i u drugim sekcijama.

Medju rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film "Bela traka" i 2012. za "Ljubav". Ove godine će predstaviti delo "Happy End".

Filmski centar Srbije saopštio je da će na filmskom festivalu biti prikazano osam filmova iz Srbije i potpisan Ugovor o saradnji izmedju Francuske i Srbije.

Medju tim filmovima je ostvarenje dobitnika Gran prija 1967, jugoslovenskog reditelja Aleksandra Petrovića "Skupljači perja", u okviru programa "Kan klasik".

Predsednik žirija koji dodeljuje Zlatnu palmu je španski reditelj Pedro Almodovar, a domaćin ceremonije italijanska glumica Monika Beluči.

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je italijanska glumica Klaudija Kardinale.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje "Ja, Danijel Blejk", socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čoveka da dobije socijalnu pomoć.


 

Napiši komentar: