Palestinac iz Jerusalima omiljeni lekar u Nišu

Sreda , 2017-05-17 | 12:34:02
Za samo mesec i po dana koliko radi kao pedijatar na školskom odeljenju Doma zdravlja u Nišu, Palestinac Hajtam Tajem (Haitham Tayem) pobrao je brojne simpatije kolega i pacijenata.

Tajem (50) je odrastao u Jerusalimu, ali skoro tri decenije živi u Nišu.

U tom gradu završio je Medicinski fakultet i specijalizaciju iz pedijatrije, tu se oženio i formirao porodicu. Privremeno tromesečno zaposlenje u Domu zdravlja za njega je, medjutim, prvo zaposlenje u Nišu.

"Prethodnih godina radio sam kao lekar u Preševu i Bujanovcu u medjunarodnim organizacijama koje su pružale pomoć migrantima. Pre toga sam u nekoliko navrata radio u Palestini ali ne dugo pošto sam nastojao da se što pre vratim porodici", izjavio je Tajem za agenciju Beta.

Niš i Srbiju, objasnio je Tajem, odabrao je svojevremeno za mesto studiranja jer je bivša Jugoslavija bila za Palestinu i Palestince interesantna, prijateljska zemlja.

"Na studijama sam upoznao sadašnju suprugu Iman. Njen otac je Palestinac, a majka Srpkinja. Imamo troje dece Laru (10), Maju (8) i Kamaja (6)", kazao je Tajem.

Prema njegovim rečima, on i njegova supruga odavno su državljani Srbije i prave Nišlije, mada su nekada planirali da žive u Jerusalimu.
"Pre mnogo godina predali smo papire da bi supruga dobila vizu za boravak u Jerusalimu, ali do današnjeg dana je nismo dobili. Supruga je ginekolog, medjutim, bez zaposlenja", rekao je Tajem.

Za Niš i Nišlije, Tajem ima samo reči hvale.

"Svi su me odlično prihvatili i kao čoveka i kao zeta, oca. Odlično su me prihvatili i pacijenti i kolege u Domu zdravlja. Pacijentima je moje ime čudno pa me redovno pitaju odakle sam", sa osmehom je rekao Tajem.

Njegova velika želja je, dodao je Tajem, da nastavi da i dalje radi u domu zdravlja.

"U planu je da Dom zdravlja formira tim stručnjaka koji će držati radionice u prihvatnim centrima. Voleo bih da učestvujem u tom timu jer već imam iskustvo u radu sa migrantima", izjavio je Tajem.

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan kazao je agenciji Beta da je doktor Hajtam Tajem bio kandidat koji je u najvećoj meri ispunio uslove konkursa koji je pre par meseci ta ustanova raspisala.

"Od 12 lekara koji su se prijavili na konkurs Tajem je jedini bio nezaposlen i prijavljen na biro, a propisi definišu da takvi kandidati imaju prednost pri zapošljavanju", rekao je Milorad Jerkan.

On je kazao da je Tajem zaposlen na "zamenu" na tri meseca, ali da sada svi priželjkuju da Ministarstvo zdravlja odobri njegovo stalno zaposlenje.
"Postojala je odredjena skepsa medju kolegama kako će se uklopiti na poslu, medjutim, već sada je jedan od najomiljenijih lekara medju pacijentima. Veoma je savestan i vredan", istakao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, Tajem se odlično pokazao i u posetama ekipa niškog Doma zdravlja migrantima u Preševu i Bujanovcu.

"Deca sa kojima je naš kolega radio bila su mnogo uplašena i izmučena putem do naše zemlje. Tajem je jedini uspevao da im vrati osmeh na lice. Deci i roditelima je mnogo značilo što im pomoć pruža lekar koji govori arapski", istakao je Jerkan.

On je kazao da Dom zdravlja ima u planu da, kroz preventivne radionice u prihvatnim centrima, olakša migrantima boravak u našoj zemlji, a angažovanje doktora Tajema u tim radionicama bilo bi od velike koristi.


 

Napiši komentar: