Tesla počela prodaju solarnog krova koji proizvodi struju za kuću

Cetvrtak , 2017-05-11 | 12:36:09
Proizvodjač električnih automobila Tesla dodao u svoju ponudu krovne ploče koje od sunčevog zračenja proizvode struju za domaćinstvo, saopštila je kompanija.

Mušterije širom sveta od juče mogu da naruče solarni krov na Teslinoj internet stranici. Instalacije će početi narednog meseca u SAD, prvo u Kaliforniji, a u inostranstvu sledeće godine.

Staklene ploče koje je firma Tesla predstavila prošle jeseni, izgledaju kao tradicionalni krov - ili kao klasični crep, ili kao krovne ploče od kamena. U njima su fotonaponske ćelije koje se ne vide s ulice.

Teslina internet stranica uključuje kalkulator pomoću kojeg potencijalni kupci mogu izračunati okvirnu cenu krova na osnovu veličine kuće, količine svetlosti u oblasti gde žive i poreskih olakšica. Takodje mogu i položiti depozit od 1.000 dolara kako bi rezervisali prozvod.

Po navodima kompanije, kupovina i postavljanje Teslinih solarnih ploča u SAD koštaju oko 450 dolara po kvadratnom metru, dok kvadratni metar kamenih krovnih ploča košta oko 180 dolara.

Medjutim, za snabdevanje strujom većine kuća bilo bi dovoljno da se solarnim pločama pokrije izmedju 30 i 40 procenata krova, a ostatak običnim crepom koji bi se uklopio sa solarnim.

Iako skuplji, krov s fotonaponskim ćelijama se vremenom isplati kroz uštedu električne energije. Tesla ta krov daje garanciju jednaku trajanju kuće.
Direktor Tesle Ilon Mask nije želeo da nagadja koliko naruždbina kompanija očekuje tokom ove godine. 

"Biće veoma teško i trebaće vremena, i biće i spoticanja na putu. Ali to je jedina razumna vizija budućnosti", rekao je Mask.


 

Napiši komentar: