Neobičan zahtev: Da poslanici zbog preljube izgube mandat

Cetvrtak , 2017-04-27 | 11:37:56
Prevarena supruga bivšeg poslanika vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda pokrenula je kampanju i osmislila predlog zakona kojim bi se isterao nemoral iz poljskog parlamenta, posebno iz poslaničkog hotela Sejma a koji bi predvidjao i da se oženjenim poslanicima i senatorima zbog ljubavisanja sa koleginicama automatski oduzme mandat.

"Moj muž, poslanik Marijuš Antoni Kaminjski prevario me je u Sejmu sa partijskom koleginicom. Moj muž je preljubnik. Nije jedini. U poljskom Sejmu su nabujali preljuba i razvrat. Čovek koji izvrši preljubu jednostavno je izdajica. Ima li mesta izdajicama u poljskom parlamentu? Nema!", napisala je Ana Kaminjska u pozivnici na Fejsbuku za peticiju za novi zakon.

Predlog zakona koji Ana Kaminjska namerava da s potrebnim brojem potpisa preda Sejmu na usvajanje kao zakon iz gradjanske inicijative predvidja da preljuba poslanika dokazana pred sudom povlači automatski doživotnu zabranu kandidovanja u parlament, javlja poljski informativni portal Onet.pl.

Uz zakletvu kada svečano preuzima poslanički mandat, novi poslanik morao bi da potpiše da se odriče mandata ukoliko prevari svog bračnog partnera a takodje bi morao da podnese pismenu potvrdu da mu suprug ili supruga odobravaju da bude poslanik.

Prevarena Kaminjska želi u začetku da spreči preljube u parlamentu i tako što bi zabranila neoženjim i neudatim Poljacima da uopšte dobiju funkciju poslanika.

Poslanički hotel u zgradi Sejma poljskog parlamenta u kome borave poslanici iz unutrašnjosti, oni koji nisu iznajmili stan u Varšavi, godinama je bio dežurna tema na naslovnicama poljskih tabloida, često sa fotografijama ponekog pijanog poslanika kako spava u hodniku, sve dok rukovodstvo Sejma nije pravilnikom novinare iz hotela proteralo i zabranilo im da tamo snimaju.


 

Napiši komentar: