Novi Pazar: Šira naprednjačka koalicija - manje glasova

Ponedeljak , 2017-04-24 | 11:34:13

Iako je na nedavno završenim predsedničkim izborima Aleksandar Vučić ubedljivo pobedio u Novom Pazaru, lider naprednjaka je osvojio znatno manje glasova nego stranke koje su ga podržale na prošlogodišnjim parlamentarnim i lokalnim izborima u ovom gradu.


Prema zvaničnim podacima Republičke izborne komisije, Vučić je na predsedničkim izborima 2. aprila u Novom Pazaru osvojio 29.396 glasova, oko 3.500 manje nego što su na parlamentarnim izborima 24. aprila prošle godine osvojile partije koje su ove godine podržale njegovu kandidaturu.

Taj jaz je još veći u odnosu na lokalne izbore u ovom gradu jer su Sandžačka demokratska partija, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke i Sandžačka narodna partija sakupile preko 33.500 glasova, 4.000 više nego je Vučić dobio ove godine.

Sa druge strane, iako je zvanično dobio samo podršku Novog pokreta, koji je na prošlogodišnjim izborima u Novom Pazaru osvojio samo 877 glasova, Saša Janković je na predsedničkim izborima dobio podršku 5.657 žitelja ovog grada.

Relativno dobre rezultate u ovom gradu ostvarili su predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji je dobio 1.288 glasova, skoro 500 više nego koalicija “Čeda-Boris-Čanak” na izborima za narodne poslanike.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj dobio je oko 300 glasova više na predsedničkim izborima nego njegova stranka na parlamentarnim izborima prošle godine.

Novo lice na političkoj sceni Luka Maksimović (Beli Preletačević) našao se na četvrtom mestu po broju glasova (909) u Novom Pazaru.

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović ove godine je u ovom gradu dobio gotovo tri puta manje glasova (120) nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

N. Kočović


 

Napiši komentar: