Kuburović: Nadležni da utvrde da li je bilo zloupotrebe prikupljanja podataka

Utorak , 2017-03-28 | 12:57:50
Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas povodom slučaja 400.000 ličnih podataka gradjana koji su se našli na javnom serveru da veruje da će nadležni organi utvrditi da li je bilo zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka, kao i da će, ako smatraju da postoji bilo kakva zloupotreba, postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima.

"Što se tiče Ministarstva pravde, svakako da ne može da učestvuje u konkretnom postupku i da utvrdjuje da li je bilo povrede ili ne. Mi smo nadležni da donosimo zakone o zaštiti tajnih podataka. U toku je izrada novog zakona koji bi trebalo da stupi na snagu od 2018. godine", rekla je Kuburovićeva novinarima u Beogradu.

Ona je rekla da taj zakon nije donet ranije jer se čekalo donošenje nove direktive u EU koja takodje, počinje da se primenjuje od 2018. godine.

"S druge strane, moram da skrenem pažnju da svaki gradjanin koji daje podatke mora da bude svestan i odgovoran u koje svrhe ih daje i da li je pristao da daje svoje lične podatke ili ne.

Podaci više od 400.000 gradjana Srbije, s jedinstvenim matičnim brojem (JMBG), brojem lične karte, adresom, kućnim i mobilnim telefonom, našli su se na jednom javnom serveru, a uz njih na pojedinim mestima stoje i napomene koje ukazuju da su korišćeni u stranačke svrhe, objavila je ranije TV N1.

Govoreći o izručenju Ramuša Haradinaja, ministarka je objasnila da je Srbija pre tri dana dostavila sudu u Kolmaru svu traženu dokumentaciju koja se odnosi na dela za koje se nekadašnji vodja OVK tereti u Srbiji za ratne zločine i da veruje da neće biti razloga da bude odbijen zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović koja je danas u Vrhovnom kasacionom sudu uručila računarsku opremu sa sudove rekla je odgovarajući na pitanje o različitim odlukama sudova u vezi sa hipotekama kod kredita u švajcarskim francima da prvostepeni sudovi donose različite odluke kada je u pitanju aktiviranje hipoteke kod kredita u švajcarskim francima i da ministarstvo ne može da utiče da li će ona biti obustavljena, već samo da postupa u skladu sa zakonom.

"Ministarstvo pravde nema nadležnosti da utiče na sudski postupak, ali prati kakva je sudska praksa. Verujem da će i ovo pitanje biti rešeno, s obzirom da Srbija nije jedina zemlja koja se suočava sa ovim problemom. Imali smo slična iskustva u regiona i nadamo se da ćemo naći najbolje rešenje kako bi se to pitanje rešilo", kazala je ministarka novinarima u Beogradu.


 

Napiši komentar: