Radionice traže pozitivnu diskriminaciju i veću brigu države

Sreda , 2017-03-22 | 12:39:47
Zaštitne radionice iz Niša tražiće od Vlade Srbije izmenu Zakona o javnim nabavkama i uvodjenje obaveze javnim preduzećima da deo svojih poslova, putem rezervisanih javnih nabavki, poveravaju firmama koje upošljavaju osobe sa invaliditetom, izjavila je danas direktorka zaštitne radionice "Elmont" iz Niša Gordana Labović.

Ona je na skupu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Savezu samostalnih sindikata grada Niša kazala da su Zakonom o javnim nabavkama, javnim preduzećima dozvoljene rezervisane javne nabavke, ali da takve nabavke preduzeća vrlo malo koriste.

"Tražimo pozitivnu diskriminaciju zaštitnih radionica. Tražimo da postoji obaveza, briga i društvena odgovornost prema osobama sa invaliditetom, kakva postoji u Vojvodini", kazala je Gordana Labović.

Po njenim rečima, zaštitne radionice se otvaraju na području Vojvodine, jer postoji pozitivna diskriminacija i poslovi im se mnogo više poveravaju.
"Južno od Beograda zaštitnih radionica je veoma malo i vrlo teško se snalaze jer je smanjen obim posla i privreda slabo radi", kazala je Gordana Labović.

Ona je navela da u Nišu trenutno postoje tri zaštitne radionice i to "Elmont" i "Atlantis" sa 18 zaposlenih sa invaliditetom i "Metalac" sa 12 zaposlenih sa invaliditetom.

Predsednik Samostalnog sindikata zanatstva i usluga Srbije Mitar Kostić kazao je da se zaposleni u zaštitnim radionicama u Srbiji, izuzev Novog Sada, osim sa nedostatkom posla susreću i sa nepovezanim radnim stažom i neisplaćenim platama.

Navodeći da je u Nišu trenutno bez posla 756 osoba sa invaliditetom, gradska većnica Tijana Djordjević Ilić izjavila je da je lokalna vlast u tom gradu apelovala na sve direktore gradskih javno-komunalnih preduzeća da omoguće zaštitnim radionicama rezervisane javne nabavke.

Ona je dodala da je taj apel već dao prve rezultate pošto su tim putem za "Elmont" i "Metalac" obezbedjeni poslovi od po pet miliona dinara.

Pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Lazić rekao je da će država i dalje pomagati zaštitnim radionicama time što će im isplaćivati subvencije za zarade i refundirati repromaterijal po javnim pozivima.


 

Napiši komentar: