Sudije da javno govore o političkim pritiscima

Sreda , 2017-03-15 | 14:22:06
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević pozvao je danas sudije koje u anonimnim anketama navode da trpe politički pritisak da to javno kažu, istakavši da će u suprotnom taj problem ostati da "visi svima nad glavom".

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj Društva sudija Srbije rekao i da mu se niko od sudija nije žalio da je bio izložen političkom pritisku prilikom donošenja odluka.

"Niko mi se nikada nije žalio na politički pritisak... i slobodno mogu da mi kažu im je taj i taj predsednik opštine ili direktor tražio da uradi to i to", rekao je Milojević.

Predsednik najviše sudske instance rekao je i da voleo da sudija koji je osetio politički pritisak to i kaže "jasno i glasno": "Taj i taj mi je to i to rekao".
Prema njegovim rečima, u suprotnom, problem s političkim pritiskom na sudije "večito će nam stajati nad glavom".

"Moramo javno reći ko vrši pritisak i na koji način", rekao je Milojević, dodavši da će time obezbediti i da javnost rada svih sudskih organa bude na zavidnom nivou.

On je rekao i da je svaki sudija u sistemu sudstva "sam za sebe" i da odluka o tome da li će javno reći da trpi politički pritisak zavisiti i od njegove hrabrosti.

Milojević je naveo i da je i sam učestovao u anonimnim anketama a pozvao je sudije da, osim na taj način, obaveste direktno medije o političkim pritiscima.

Naveo je primer sudije iz Hrvatske koji se posle niza neprijatnosti obratio medijima posle čega su pritisci i problemi prestali.

On je napomenuo i da je u tim anketama susretao i sa navodima da sudije "najviše pritisaka trpe od tašte..."

Milojević je prethodno predstavio Godišnji izveštaj o radu sudova u Srbiji za 2016. godine.

Pritisak da donese odredjenu odluku doživelo je u svom radu 44 odsto sudija, rečeno je krajem januara u Beogradu na predstavljanju projekta "Jačanje nezavisnosti i integriteta sudija u Srbiji".

Najviše pritisaka na sudije bilo je od strane sudskih vlasti, a nešto manje od politike i kolega, rečeno je na promociji istraživanja koje je sačinilo Društvo sudija Srbije.

Rečeno je i da podatak da je 44 odsto sudija bilo izloženo pritisku, ne znači i da je 44 odsto sudija podleglo pritisku.


 

Napiši komentar: