Blekberi prestao da proizvodi telefone

Cetvrtak , 2016-09-29 | 12:27:50
Kanadska kompanija Blekberi (BlackBerry), poznata po inovativnim tehnologijama za mobilne telefone, planira da prekine proizvodnju pametnih telefona.

Blekberi namerava da licencira partnerima proizvodnju telefona pod njegovim brendom, dok će se sama kompanija fokusirati na poslovanje sa softverom.

"Verujemo da je to najbolji način za profit u poslovanju s uredjajima", naveo je danas u saopštenju direktor Blekberija Džon Čen.

On je rekao da će se rashodi Blekberija smanjiti uklanjanjem troškova za inventar i smanjenjem broja zaposlenih.

Blekberi se proslavio 1999. telefonom "RIM 950" koji je omogućio pristup imejlu. Uredjaji te kompanije su bili vrlo popularni naredne decenije sve dok Epl (Apple) sa svojim Ajfonom (iPhone) nije pokazao da se telefoni mogu koristiti za mnogo više od mejlova i poziva.

Blekberi sada drži mali deo tržišta pametnih telefona u SAD - u drugom kvartalu je prodao oko 400.000 smartfonova, dok je Epl prodao 40 miliona.

Blekberi je za sada postigao sporazum u Indoneziji gde će BB Merah Putih proizvoditi i prodavati telefone s brendom te kompanije opremljene bezbednom verzijom Androida.


 

Napiši komentar: