Upozorenje na napade poslato korisnicima mobilnih telefona u SAD

Utorak , 2016-09-20 | 13:31:40
Milioni Amerikanaca dobili su danas istovremeno SMS-poruku na mobilnim telefonima da Ef-Bi-Aj (FBI) i policija tragaju za 28-ogodišnjim Ahmadom Kanom Rahamijem, Amerikancem avganistanskog porekla osumnjičenim da je povezan s bombaškim napadom u Njujorku prošlog vikenda.

Ova poruka poslata je putem specijalnog sistema za hitna upozorenja preko mobilnih telefona (WEA) čiji cilj je da se obavesti stanovništvo odredjene oblasti ili šitavih SAD o nekoj opasnosti. Ovaj sistem upozorenja uspostavljen je 2012. godine, ali prvi put je upotrebljen sada.

Sistem funkcioniše tako da savezna vlada, lokalna vlada ili javne agencije prenose poruku preko sistema Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA), koja je onda dalje prenosi telefonskim operatorima, a je dalje šalju svim svojim korisnicima u odredjenom regionu. Korisnici treba da imaju savremenije modele telefona, opremljene za prijem WEA tehnologije.

Upozorenja stižu kao tekst poruka ne duža od 90 slovnih mesta, uz zvučni signal ili vibraciju.

Tako gradjani mogu da dobiju upozorenja od predsednika SAD, o neposrednim pretnjama kao što su prirodne nepogode, ili o pretnjama od napada, kao i upozorenja "Amber" za slučaj otmice dece. Upozorenja sadrže informaciju o tome ko šalje upozorenje, o čemu se radi i šta treba učiniiti. Poruke su besplatne. 

U februaru 2015. preko ovog sistema upozorenja za kratko vreme je nadjena jedna oteta trogodišnja devojčica u zapadnoj američkoj državi Juti, jer je na poruku o tome jedan gradjanin poslao korisnu informaciju o tome. Medjutim, eksplozija u Njujorku prvi put je da je ovaj sistem upotrebljen za slučaj terorizma, prenose američki mediji.

Ovi sistemi upozorenja posebni su jer koriste specifičnu tehnologiju koja omogućava da se poruke odmah prenesu, bez obzira na opterećenost mreže. Takodje koristi se i geografska lokacija tako da neće biti obavešteni korisnici koji su van zone na koju se poruka odnosi. Tako na primer stanovnici Njujorka koji su na putu negde u Parizu ili Londonu, ne bi dobili obaveštenje o osumnjičenom bombašu iz Njujorka jel nisu bili u ugroženoj oblasti ili na teritoriji SAD.
 

Napiši komentar: