Epl na oprezu zbog izraelskog softvera

Petak , 2016-08-26 | 12:51:24
Jedna izraelska softverska kompanija uticala je da tehnološki gigant Epl (Apple) pojača bezbednost svog mobilnog operativnog sistema pošto je razvila špijunski program koji omogućuje kompletnu kontrolu "ajfon" telefona, javljaju danas izraelski mediji.

Špijunski softver "Pegasus" iskoristio je ranije nepoznatu slabost Eplovog mobilnog operativnog sistema iOS 9.3.5, navodi se u izveštajima koje je objavila bezbednosna kompanija za pametne telefone Lukaut (Lookout) sa sedištem u San Francisku i Sitizen lab (Citizen Lab) sa Univerziteta Toronto koja prati aktivnosti na internetu.

Softver može da udje u trag pozivima i kontaktima, sakuplja lozinke, čita SMS i imejl poruke, snima razgovore i ustanovi gde se korisnik nalazi.

"Shvatili smo da gledamo u nešto što niko ranije nije video. To je jedan od najsavršenijih softvera za sajber špijunažu", ocenio je Majk Mari istraživač u Lokautu.

Pomenute dve kompanije su navele kako "ajfon" može biti potpuno kompromitovan dodirom prsta.

Izraelska NSO grupa, autor softvera, osnovana je u Hercliji kraj Tel Aviva 2010, a pre dve godine ju je za 210 miliona dolara kupio Partners menadžment doo (Partners Management LLC) iz San Franciska, ali je kancelarija ostala u Izraelu i u njoj rade uglavnom Izraelci, navodi Tajms of Izrael.

Osnovala su je dva bivši pripadnika elitne obaveštajne jedinice 8200 izraelske armije, navodi Forbs.

Otkriće špijunskog softvera počelo je neuspelim pokušajem da se hakuje jedan arapski aktivista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ahmed Mansur, poznati borac za ljudska prava, najpre je obavestio Sitizen lab kada je 10. avgusta primio neoubičajenu poruku. Obećavajući da će obelodaniti detalje o mučenju u zatvorima UAE, nepoznati pošiljalac je poslao sumnjiv link na kraju poruke.

Nakon što je Mansur, koji je inače uvek na oprezu, prosledio sumnjiv tekst istraživaču Bilu Marzaku iz Sitizen lab, postalo je jasno je da bio meta. Istraživač Marzak je već i ranije pratio NSO grupu, a sada se obratio kolegama u Lukautu da mu pomogne u procesu koji je nazvao "demontiranje bombe".

NSO grupa je izdala tim povodom saopštenje u kome nije priznala da joj softver pripada ali je navela da je misija bila da se vlade obezbede tehnologijom koja pomaže u borbi protiv terorizma i kriminala.

"Ugovori potpisani s klijentima kompanije zahtevaju da se proizvodi koriste na zakonit način, odnosno da mogu biti korišćeni samo u sprečavanju i istraživanju zločina", navedeno je u saopštenju.
 

Napiši komentar: