Samonavodeći taksiji počeli da voze po Singapuru

Cetvrtak , 2016-08-25 | 11:10:09
Samonavodeća taksi vozila malo poznate kompanije počeli su probne vožnje u Singapuru, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Samonavedeća vozila su već neko vreme "hit" u automobilskoj industriji s doprinosom i velikih tehnoloških kompanija poput Gugla (Google) ili Uber, koji je i sam najavio autonomne taksije u američkom gradu Pitsburgu.

U Singapuru je takve taksije bez vozača pokrenula malo poznata američka kompanija Njutonomy (nuTonomy) i zasad su vožnje besplatne.

Mada taksiji Njutonomija sami sebe navode, u vozilu će ipak biti vozač koji će nadzirati kako radi nova tehnologija, navodi BBC.

Njutonomi je nova kompanija sa sedištem u SAD koja razvija softver za samonavodeća vozila. Osnovala su je 2013. dva istraživača s prestižnog univerziteta Em-Aj-Ti (MIT) specijalizovana za robotiku.

Ta kompanije je ranije ove godine prva dobila dozvolu singapurskih vlasti da isproba samonavedeće automobile u malom delu grada, a sada počinju testovi s putnicima.

Pošto Njutonomi sam ne proizvodi automobile, on koristi manje električne modele Renoa (Reanult) i Micubišija (Mitsubishi). U probnim vožnjama učestvuje šest automobila opremeljnih kompleksnim sistemom lasera i kamerama što omogućava vožnju bez vozača.

Zainteresovani u Singapuru ipak neće moći da računaju na Njutonomijeve taksije, pošto je za probe odredjen mali deo grada površine četiri kvadratna kilometra daleko od centra. Da bi se dobila vožnja, putnici prvo treba da se registruju, a tek desetak ljudi učestvuju u programu, mada Njutonomi najavljuje da će za par meseci u njemu biti više hiljada ljudi.
 

Napiši komentar: